Найяскравішим доказом цього є судді Окружного адмінсуду, які і винесли рішення щодо націоналізації "Приватбанку". Якщо воно вступить у силу, то наслідки відчує кожен. Але парадокс у тому, що його повністю засекретили. Позиція Нацбанку однозначна – рішення незаконне.

Читайте також: Вовк планує остаточно закріпитися на посаді – в його руках впливова фігура

Нацбанк звернувся до Вищої ради правосуддя зі скаргою на суддів Качура, Келеберду та Амельохіна, але 13 січня ВРП відмовилась бодай відкрити дисциплінарну справу.

Суддя Качур і плівки Вовка

Справа "Приватбанку" – не єдиний приклад з колекції сумнівних рішень судді Качура. Одну з ключових ролей у гучному скандалі з плівками Павла Вовка відіграє Ігор Качур. На них чітко зафіксовано, як Вовк роздавав суддям вказівки та які рішення виносити, щоб розставити своїх людей у Вищій кваліфкомісії.

павло вовк
Павло Вовк

Качура виніс ухвалу, якою зобов'язав голову ВККС видати наказ про зарахування у штат члена Сергія Остапця, якого було призначено за узгодженням з Вовком. Проте жодної відповідальності Качур не поніс. Окрім того, коли його викликали на допит у НАБУ, він поскаржився у ВРП.

Професійний шлях та нерухомість Качура

►У 2002 році він став суддею Подільського суду Києва. А через два роки, за поданням Леоніда Кучми, його призначили членом Центральної виборчої комісії, яку тоді очолював Сергій Ківалов. Саме вона у листопаді 2004 року закрила очі на фальсифікації та оголосила переможцем виборів Віктора Януковича, що призвело до Помаранчевої революції.

►У 2007 році Качур став заступником міністра промислової політики в уряді Януковича. З 2008 року він є суддею Окружного адмінсуду. Качур входить до кола особливо наближених людей до голови суду Павла Вовка.

►Проте у декларації судді лише два гаражі та службова квартира, яку він отримав ще у 2011 році. Згідно з документами, йому видали службове житло, бо начебто він з дочкою проживав у гуртожитку, який ще у 2005 році визнанли аварійним. Через це Павло Вовк підписав рішення про те, щоб видати Качуру велику квартиру в новобудові.

Смотрите полный выпуск видеоблога Романа Маселко "Правосудие по-новому" за 2 марта 2020:

Поки суддя начебто тіснився у гуртожитку, його батьки, які не мали значних доходів, наживались дорогою нерухомістю. Журналісти виявили, що на момент отримання службового житла, у батька Качура вже було чотири квартири у центрі Києва, вартість яких починається від 300 тисяч доларів.

ЖК
ЖК "Бульвар Фонтанів" в Києві, у якому Качур придбав кілька квартир

У 2015 році батько придбав ще одну квартиру у розкішному житловому комплексі за 250 тисяч доларів. Згодом з'явилось ще дві квартири вартістю 400 тисяч доларів. Сам суддя вже давно живе під Києвом у розкішному маєтку площею близько тисячі квадратів зі штучними ставками, гостьовим будинком та власною капличкою. За оцінками експертів його вартість мінімум мільйон доларів.

Маєток судді Качура
Заміський будинок у селі Іванковичі під Києвом

Маєток судді Качура
Будинок судді Качура під Києвом

Проте цього палацу ви не знайдете ні у декларації, ні у реєстрі нерухомості, бо він досі не зареєстрований як об'єкт нерухомості. А родзинкою є те, що за документами розпочали будівництво у грудні 2014 і завершили у січні 2015.

Скандал із розлученням

У шлюбі в Качура народились дві дочки. Але у 2018 році він розлучився, і дружина з дітьми переїхала на одну з квартир. У 2019 році суд виніс рішення про їхнє розлучення та про стягнення аліментів з судді.

Після цього він раптом вирішив поділити дітей, і без попередження забрав у матері чотирирічну дочку та обмежив будь-яке спілкування з нею. Пояснив просто – тобі старша дитина, мені молодша. Качур навіть не дозволив побачитись з дочкою на її день народження та заборонив допускати маму у садок, куди ходить дитина. Вона почала звертатися в усі органи за захистом своїх прав, звернулася до суду та у органи опіки, навіть мітингувала під Офісом Президента.

мітинг
Мітинг під Офісом Президента

У рішенні про розлучення Качурів було вказано, що "діти залишаються проживати з мамою". Але коли Качур забрав дочку, то виникла потреба це легалізувати. Тоді суддя звернувся до колеги Олени Букіної з вимогою змінити документ щодо проживання дітей. Суддя спокійно змінила рішення на користь судді.

олена букіна
Олена Букіна

Дружина звернулась до Вищої ради правосуддя з вимогою відреагувати на очевидне порушення. Однак членкиня ВРП Краснощокова вирішила, що все гаразд зі зміною рішення під виглядом виправлення описки. Інша суддя з Солом'янського суду – Усатова – розглядала позов про визначення місця проживання дітей і теж очевидно підігрувала судді.

судді
Ірина Усатова та Наталія Краснощокова

Сам Качур для того, щоб отримати перевагу у суді, змінив замки у квартирі, де проживала його дружина з семирічною дочкою. Все для того, щоб у суді сказати, що він може забезпечити дитину житлом, а його дружина – ні.

У попередній програмі: Продовжують "кривосудити" – шокуючі рішення суддів Майдану, які зберегли посади

Такі судді і отримують підтримку у чинній Раді правосуддя. Якщо ми хочемо розраховувати на справедливість у судах, то першочергово маємо повністю перезавантажити Вищу раду правосуддя.