Певною мірою, відкрита агресія Росії на сході України і в Криму є меншою небезпекою для нас, аніж корупція, яка вже заковтнула вертикаль вітчизняної влади. Це усвідомлюємо ми, українці, це усвідомлюють й наші західні партнери. Згадайте хоча б слова держсекретаря США Рекса Тіллерсона:

Нам немає сенсу боротися за тіло української держави, в тому числі на сході, якщо вона загубить свою душу через корупцію.

Незважаючи на очевидність цієї ситуації, проведення реформ в Україні отримує потужний спротив від реакціонерів. Серед останніх часто зустрічаються політики та чиновники найвищих рангів. Як приклад, згадаємо прогресивне рішення Київради, яке було спрямоване на подолання корупції у медичній сфері. Мова про конкурсний відбір кандидатур на посади головних лікарів комунальних медзакладів.

Читайте також: Медреформа розбрату: чому депутати так затято опираються ініціативі

Так, 9 лютого 2017 року Київська міська рада першою в Україні прийняла рішення "Про затвердження Положення про конкурсний відбір кандидатур на посади головних лікарів закладів охорони здоров’я комунального сектору в столиці", авторства депутата столичної "Самопомочі" Юлії Лобан. Це унікальне рішення позбавляло можливості міського голови одноосібно і на власний розсуд призначати керівників лікарень. А натомість воно започатковувало відкриту конкурсну процедуру щодо їх відбору. Тоді цю ініціативу радо підтримали не лише депутати у пленарній залі, а й представники експертного середовища, які долучилися до розробки документа. Фактично, це рішення мало потужний антикорупційний потенціал і могло б докорінно реформувати медичну сферу столиці.

Та, незважаючи на очевидні переваги ініціативи, очільник Києва Віталій Кличко наклав вето на це рішення. Це викликало обурення як серед експертного середовища і депутатського корпусу, так і серед звичайних киян, які втомилися отримувати неякісні медичні послуги від лікарів-корупціонерів. Тому у відповідь на несправедливе рішення очільника столиці, користувачі соціальних мереж запустили хвилю флешмобу #Вето не зупинить змін: кияни фотографувалися з однойменним надписом, розміщували ці світлини на своїх сторінках у Facebook і писали власні роздуми щодо покращення медичної сфери у столиці. Звісно, ніхто й не сподівався, що мер змінить своє рішення і таки допустить проект рішення до реалізації. Єдине, чого хотіли люди – надати розголосу ситуації. Цим флешмобом кияни заявили на всю Україну: допоки при владі будуть люди, які не зацікавлені у якісних змінах – реформам не бути.

Та на цьому історія не завершилася. Хто б тоді міг подумати, що заветоване очільником Києва рішення щодо конкурсного відбору лікарів отримає нове життя. Так, цього ж року Міністерство охорони здоров’я України та низка громадських неурядових організацій ініціювала розробку проекту, який має запровадити цей же конкурсний відбір головних лікарів. Та новий документ діятиме не лише в Києві, а по всій території України. Таким чином, ні Кличко, ні інші чиновники місцевого самоврядування не зможуть завадити рушійній силі реформ.

Після таких подій на думку спадає лише одне: якщо українці обрали шлях реформ і якісних змін, то ніякі вето і захисники корупційних схем не змінять нашого курсу.

Читайте також: Найпроблемніші питання медичної реформи: що слід знати і не боятися