Хоча, здавалося б, закони в нашій країні прописані саме для людей та їхніх потреб. Так, вам не почулося. Конституція гарантує безперешкодний доступ до води всім громадянам. Та є пани, які бажають мати власний пляж та навіть власну річку.

Ось рік тому наші агенти знімали, як громадськість валила незаконні паркани біля Конче-Заспи. Великий шмат землі та навіть дамба опинилися у чийсь приватній власності. Чия вона – довго гадати не довелося. На місці подій власною персоною з’явився батько нардепа Віталія Хомутинніка Юрій із підтримкою в вигляді юрби сумнівних "антикорупціонерів". Як могли, вони боронили незаконно зведені паркани, а після викривального ефіру "ЦРУ" – заспамили нашу сторінку в Facebook лайливими та безграмотними постами. І попри очевидні факти, причетність своєї родини до незаконного захоплення берега та дамби сам нардеп Хомутиннік відкидає. І хоч паркани падають – за кілька днів вони зростають знову.

Читайте также: Соратники Януковича продовжують вести антиукраїнську політику

Певно, поставити новий паркан таки дешевше, аніж відмовитись від кількох соток безцінного дніпровського берега. Чергова інспекція нашої знімальної групи та активістів це довела. І що найбільше обурює – за рік після гучного розголосу, за рік після того, як громадськість зламала незаконний паркан, він виріс знову. Жоден державний контролюючий орган не здатний дати по руках загарбникам.

Ну от якщо розібратися в питанні, хто і в чому компетентний, то контролювати доступ до водойм має екоінспекція, а незаконну забудову повинна зупиняти архітектурна інспекція. Окрім цього, може приєднатися прокуратура, суд винести постанову про знесення. Важелі впливу насправді є. А от із бажанням якось не склалося. Що маємо в сухому залишку – кабінетний футбол та нульовий коефіцієнт корисної дії. Панам закон не писаний.

Саме зараз ми готуємо велике розслідування про загарбані панами береги та точково покажемо, як вони зухвало порушують закон.

Читайте также: Закон Савченко поза законом, або небезпечні експерименти влади заради гучного піару

А от ще один епізод, цілком реальний, але більше схожий на анекдот. Історія, яка в основне розслідування "ЦРУ" не вмістилася. Та я маю вам про нього розповісти.

"Господарі життя" жирують і захоплюють береги річок не лише у столиці. 100 кілометрів на захід. Житомир. Майже в центрі міста збудував собі будиночок екс-начальник УДАІ в Житомирській області Володимир Недільський. Чиновник вже давно не при погонах, але все нажите чесною-пречесною працею майно житомирянам спокою не дає. І не тому, щоб заздрощі місцевий люд поїдали, а якось незручно перед городянами вийшло – екс-даїшник забудував і берег, і піврічки на додачу.

Звів власний пірс та навіть запустив у володіння лебедів. Усю цю красу з пішохідного мосту може побачити кожен. Навколо цього будиночку чимало списів зламали активісти, чиновники і навіть прокуратура. Слухали справи у судах. До знесення паркану так і не дійшло. Заковика виявилась у дозвільних документах. Прибережна зона, де зараз стоїть панський будинок, колись виділялася під сінокоси. Але ж папери – то лише формальність.

Читайте также: Гроші з води, або Хто в Україні переможе рибну мафію?

І вже з цією садибою може люди б і змирилися, якби не чергова ініціатива місцевої влади, яка знову привернула увагу до скандальної забудови. Цієї весни житомирська влада надумала, в рамках розвитку міського парку, прокласти набережною велосипедну доріжку. На одній із міських сесій проект презентували. І то було б насправді дуже смішно, якби не було так сумно.

Доріжка мала б пролягати вздовж берега, але ж куди подіти царський маєток? Винахідливі проектанти надумали зробити об'їзну конструкцію над водою, аби господаря питанням знесення та доступу до берега не турбувати. Проект ще не погоджений, але він пропонувався цілком серйозно.

Що ж, залізна логіка. Виходить, перетворювати проблеми в головах у можливості для їхнього подолання – в нас єдиний варіант боротьби із зухвалими загарбниками берегів та водойм?