Про це у своєму відеоблозі "ЦРУ. За кадром" розповіла журналістка-розслідувачка Тетяна Мартинюк.

Читайте також: Лікарям, які вимагали величезні хабарі від онкохворих, повідомили про підозру – відео

За її словами, у державній медицині Горобець пропрацював 12 років. Бачив, як кожен лікар у медзакладі перетворюється на гвинтик в корупційній системі і відчайдушно намагався щось змінити.

Медик також розповів журналістці, що з кожного відділення щотижня лікарі мали носити певну суму нагору. З ними проводили бесіди щодо благодійної допомоги та подяки, а також вчили, як із кожного пацієнта брати гроші за рентген та УЗІ.

Кошти ніде не обліковувалися та мали у готівці передаватися керівництву. За словами лікаря, його небажання бути рабом при головному лікарі спричиняло постійні конфлікти,
– зазначила Мартинюк.

Й додала, що зрештою Роман Горобець бій програв: його звільнили. Та без роботи він не залишився, пішов у приватну медицину, але принципово судився за відновлення на посаді. І таки довів у суді, що звільнили його незаконно, бо заважав заробляти.

Роман Горобець про корупцію в лікарні Києва – більше дивіться на YouTube-каналі лікаря

Роман Горобець
Лікар-ортопед Роман Горобець

"Роман розповідав, як лікарі оцінюють платоспроможність та перспективність пацієнта щодо розміру подяки. Завідуючий відділенням обходить палати та розмовляє із родичами. Працюють із ними не просто професійні медики, а насамперед – професійні психологи", – наголосила авторка відеоблогу.

Проблема в тому, що він один у полі воїн. Його колеги бояться свідчити через страх втратити роботу, а документально хабарі та неофіційна благодійна допомога ніяк не обліковувалися,
– пояснила Мартинюк.

"Оце замкнене коло важко розірвати. Здебільшого люди психологічно залежні від лікарів і бояться виявити сумнів. Справді, коли на кону здоров'я чи життя – не до боротьби із корупцією. Просто не втрачайте пильності і не бійтеся задавати лікарям незручних питань. Інакше систему не змінити", – підсумувала вона.

Дивіться відео повного випуску відеоблогу "ЦРУ. За кадром" Тетяни Мартинюк за 24 вересня 2019: