Нагадаємо, до дому підприємця Тимофія Кохновича, біженця з Білорусі, а тепер вже громадянина України, у переддень Нового року вдерлися слідчі Голосіївського райвідділу поліції та спецпризначенці "КОРД". Загалом 26 здоровезних чоловіків. Діяли швидко та жорстко. Вони прийшли за господарем будинку із санкцією суду на обшук. Підстава – підозра у незаконному зберіганні зброї та боєприпасів. Під час обшуку патрони таки знайшли – у скляній вазочці із дитячими заколками. Це і стало підставою для затримання та тримання під вартою.

Читайте також: "Перевертні у погонах": до чого дослужилася оновлена українська поліція

Однак ця справ отримала чималий резонанс. Все через запис прихованої відеокамери, який засвідчив, що біля вази, де найшли патрони, довгий час підозріло поводився один з чоловіків, який прийшов разом з правоохоронцями.

Окрім того, сам Кохнович заявив, що правоохоронці вимагали у нього 300 тисяч доларів (згодом зменшили ціну до 50 тисяч доларів), щоб не відкривати справу про екстрадицію його до Білорусі. Попри те, що тепер він громадянин України.

У п’ятницю, 26 січня, прокурором прокуратури міста Києва в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом проведення незаконного обшуку житла уродженця Республіки Білорусь Тимофія Кохновича, оголошено підозру начальнику сектору кримінальної поліції Голосіївського управління поліції ГУ НП в м. Києві.

"Як установлено слідством, вказаний посадовець, реалізуючи злочинний умисел, спрямований на незаконне проведення обшуку у будинку Т. Кохновича, що розташований в с. Іванковичі Київської області, виклав у протоколах допиту свідків завідомо неправдиві показання щодо причетності останнього до вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, а саме до незаконного зберігання зброї та боєприпасів. Вказані протоколи, а також ініціативний рапорт правоохоронця стали підставою для звернення до суду з клопотанням про проведення обшуку житла Кохновича, яке суд задовольнив", – повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.

Читайте також: Про голодних та злих перевертнів в погонах

За результатом досудового слідства посадовцю оголошено про підозру за ч. 2 ст. 384 КК України (складання завідомо неправдивого показання свідка для надання органу, що здійснює досудове розслідування, поєднаному зі штучним створенням доказів обвинувачення), ч. 1 ст. 366 КК України (внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей) та ч. 2 ст. 162 КК України (незаконне проведення службовою особою обшуку житла).

На даний час вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.