Олена Сапонова фіксує історію скверу від заснування і до тепер. Колись стихійне сміттєзвалище — сьогодні місце відпочинку для киян. Це — сквер Небесної Сотні. За цей клаптик у центрі столиці зараз триває запекла боротьба. Суд ніяк не може визначитися — повертати землю громаді чи дозволити звести тут черговий приватний бізнес-центр. А тим часом сад, створений виключно руками звичайних людей, відзначили на міжнародному конкурсі в Барселоні.

Вони дуже серйозно підходили до свого вибору, вивчали історію, сучасний історичний момент, який відбувається в Україні. Дуже багато дізналися про Майдан, про Революцію Гідності. Члени журі говорили, що для них важливо в цьому проекті те, що він повністю орієнтований на людину,
— розповіла керівник громадської організації "Місто-Сад" Євгенія Кулеба.

Конкурс проводять із 2000 року. І вперше в його історії відзначили проект з України. Сквер є одним з 276 проектів, поданих на конкурс "Європейська нагорода за урбаністичний публічний простір". Серед 25 фіналістів двоє отримали нагороду, а четверо, серед яких і засновники — організація "Місто Сад" — відзнаку "Особливе згадування".

Європейці розуміють, що публічний простір це прояв справжньої демократії, коли люди можуть збиратися вільно, коли вони можуть отримати будь-які активності в цьому просторі,
— розповіла архітектор Олена Орап.

Читайте також: Ранкове пекло: київські затори з висоти пташиного польоту

Україна — єдина серед переможців, яка виборола приз лише завдяки старанням волонтерів — без підтримки представників міста та спонсорів.

І хоча сквер Небесної Сотні тепер володіє престижною міжнародною відзнакою, його існування — під питанням. 12 липня відбудеться чергове засідання суду. Там визначатимуть, повертати землю під парком у комунальну власність чи залишити власнику, який планує сквер забудувати.

Читайте також: Столична влада планує знищити річку Почайну, на якій охрестили Київську Русь