Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Історія православної церкви в Україні у короткому мультику

Як підкреслив гарант, з ідеєю щодо спільної молитви до нього звернулася група шанованих громадських лідерів, серед яких були Юрій Щербак, Дмитро Павличко та Михайло Слабошпицький.

Вони пропонують українській громаді спільно помолитися 14 жовтня за Україну, її військо та єдину церкву, яку творимо разом. Тому закликаю всіх небайдужих: давайте всією громадою станемо до подячної молитви за автокефалію для нашої Церкви. Пропоную зібратися на історичному Софійському майдані 14 жовтня о 9:30 ранку. Нас об'єднує Бог та Україна!
– наголосив Порошенко.

Додамо, що 14 жовтня в Україні відзначають День захисника та релігійне свято Покрови.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

На засіданні Синоду також було ухвалене рішення про зняття анафеми з партріарха УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія і визнання їх канонічними.

Як пояснив сам Філарет, це дає можливість УПЦ КП об’єднатись з архієреями московського патріархату та з автокефальною церквою (УАПЦ), щоб створити в Україні єдину православну церкву.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні? 9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й був ухвалений дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року.

Про зібрання Собору вже найближчим часом оголосив глава УПЦ КП Філарет.

Що таке автокефалія? Це статус помісної церкви як самокерованої, незалежної частини Вселенської Православної Церкви, що очолюється патріархом, або архієпископом чи митрополитом.