Про це перед підготовчим судовим засіданням у справі Януковича в Оболонському суді Києва заявив адвокат екс-президента України Віталій Сердюк.

"ГПУ йде на явні грубі порушення Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує будь-якій особі право доступу до правосуддя у випадку, якщо її звинувачують у будь-яких злочинах", – заявив він.

Читайте також: В ГПУ допитали українських топ-чиновників у справі про держзраду Януковича

Сердюк наголосив, що це право повинне бути реалізовано і для Януковича.

Його участь в суді має бути забезпечена. Наразі, я наголошую, не було зроблено навіть належного виклику Віктора Януковича до залу судового засідання,
– сказав адвокат.

Він додав, що екс-президент України не отримував повістку до суду за жодною зі своїх адрес.

"Виклику, відповідно до вимог законодавства, не здійснювалося. Тобто виклику немає, як немає врученої підозри, немає врученого обвинувачення. Тому юридичної можливості розглядати цю справу у відповідності до вимог закону, звичайно, немає", – розповів Сердюк.

Читайте також: Більше не в Ростові: в ГПУ знають, де тепер шукати Януковича

Захисник наголосив, що справа Януковича є справою політики проти правосуддя.

Нагадаємо, гепрокурор України Юрій Луценко проанонсував заочний суд над екс-президентом Віктором Януковичем у своєму відеозверненні.

3 травня стало відомо, що Інтерпол більше не шукає Віктора Януковича та його сина Олександра. Відтак, Україна оскаржить рішення Інтерполу щодо зняття з розшуку Януковича.