Людей не пропускали охоронці та поліція, пояснюючи, що присутніми можуть бути лише 20 осіб. При цьому судова зала була порожньою, пише 24 канал. Сергій Стерненко вийшов до людей та заявив про навмисний недопуск активістів всередину. Він наголосив, що повернеться до залу лише зі своєю підтримкою, оскільки має на це законне право.

До теми Підозра Стерненку: у Раді заступилися за активіста та заявили про порушення з боку СБУ

Сутички під судом, побиття Балуха

Організувати прохід людей до зали намагалися заповненням заяв на взяття Стерненка на поруки. Таким чином люди, що прийшли на підтримку Стерненка, могли б стати учасниками процесу.

Люди підписують заяви взяття на поруку, якщо після цього їх не пускатимуть, то будемо розглядати це як надзвичайно грубе порушення прав людини,
– прокоментував журналістам ситуацію Стерненко.

Дивіться онлайн-трансляцію з місця подій

Стримували людей біля суду ціла стіна з правоохоронців у повній амуніції. Тих, хто таки намагався потрапити до зали, відштовхували захисними щитами. Дехто з активістів все ж намагався агресивно прорватися до зали суду.

Суд сутички
Поліція оточила вхід до суду / Фото "Київ Оперативний"

Про кількість охорони довкола сам Стерненко зазначив, що це показує: людей, які прийшли на засідання поважають і водночас бояться. Активіст звертався до поліції із вимогою пропустити підтримку і називав їхні дії незаконними.

На місці були поліція діалогу, Нацгвардія, представники нацполіції і патрульні.

Судова охорона Стерненко
Десятки працівників служби судової охорони / Фото з фейсбук-сторінки Стерненка

В середині приміщення суду сталися сутички за участю колишнього політв'язня Кремля Володимира Балуха. У коментарі hromadske він розповів, що його побили правоохоронці.

Володимир Балух
Сутички із Балухом і правоохоронцями / Фото з фейсбук-сторінки Стерненка

Окрім того, під час стички очільнику організації "Захистимо Протасів Яр!" Роману Ратушному пірвали вишивану сорочку.

Стерненко нацгвардія
Нацгвардія на вході до Шевченківського райсуду / Фото з телеграм-каналу Klymenko Time

Що кажуть правоохоронці

Тим часом у службі судової охорони стверджують, що фізичної сили і спецзасобів до активістів не застосовували. Про це розповів пресофіцер управління Служби судової охорони Києва і області Микола Жукович у коментарі Інтерфакс-Україна.

Допуск до зали суду обмежений через карантинні вимоги. У той же час, за словами Жуковича, значна частина людей намагалася потрапити безпосередньо в будівлю суду і зал засідання. За його словами, в ході спроб прорватися до суду були пошкоджені металодетектори.

А у поліції Києва заявили, що під залою суду в одного з активістів виявили травматичний пістолет. Чоловік мав на нього дозвіл, однак правоохоронці збираються дізнатися, для чого він взяв його з собою на масову акцію. Окрім цього встановлено, що він на даний час перебуває у статусі підсудного за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого стаття 125 (Умисне легке тілесне ушкодження).

Відвід судді і прокурора

На самому початку адвокати Стерненка оголосили про відід судді Володимира Бугіля, оскільки його дії оцінили як упереджені. Однак суд відхилив це прохання: саме Бугіль обиратиме Стерненку запобіжний захід. Захист вмотивовував своє прохання тим, що Бугіль розглядав справи проти майданівців.

Отримавши відмову у відводі судді, адвокати подали заяву на відвід прокурора Миколи Бозавуляка. Адвокт зазначив, що маршрут Стерненка у день розслідуваної події у протоколі, заповненим прокурором, є некоректним. Слідство склало неправильну карту пересувань, а протокол був оформлений без спеціалістів.

Окрім того, у протоколі відсутні покази про окремі переміщення Кузнєцова, в убивстві якого звинувачують Стерненка.

Микола Бозовуляк
Прокурор Микола Бозовуляк (праворуч) / Фото з телеграм-каналу Стерненка

Захист також висловив претензії до того, як склали покази про сліді крові Кузнецова і Стерненка на місці подій.

Взяття на поруки

Під судом зібралися десятки людей, вони прийшли з плакатами на підтримку Стерненка. Підтримати Стерненка, окрім інших, прийшли нардеп зі "Слуги народу" Гео Лерос, депутати від "Голосу" Ольга Стефанишина і керівник фракції Кіра Рудик, ексочільниця МОЗ Уляна Супрун.

Нардепи від "Голосу" готові взяти Стерненка на поруки замість домашнього арешту.

Стерненко підтримка
Десятки людей прийшли підтримати Стерненка / Фото Марини Мольки (24 канал)

Сутичка із журналістами Шарій.нет

Люди, окрім скандування слів підтримки Стерненку, також висловлюють глузливі та осудливі лозунги проти проросійського блогера Анатолія Шарія. Саме він активно виступає за те, що Стерненко – злочинець і вбивця.

До суду прийшли журналісти його видання – Шарій.нет. Між ними та прихильниками Стерненка сталися сутички, чути було вибухи петард. На місці також запалювали фаєри і димові шашки.

Димова шашка
Димова шашка біля приміщення суду / Фото Київ Оперативний

Хто прийшов підтримати Стерненка

Під залом суду зібралися як громадські активісти, так і відомі люди. Зокрема, в натовпі помітили ексміністрку охорони здоров'я Уляну Супрун, ексглаву Державної митної служби Максима Нефьодова, а також ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Стерненка прийшли підтримати під залу суду: відео

Громадські активісти запевнили, що звинувачення Стерненка у вбивстві – "відверта маячня". За їхніми словами, під будівлею суду правоохоронці перешкоджають активістам відстоювати власну думку і підтримувати Стерненка. "Якщо ми зараз не будемо відстоювати справедливість в Україні – завтра прийдуть за нами", – сказала активістка.

Сергій Стерненко часто виходить на вулицю, щоб поспілкуватися з людьми, які його підтримують.

Десятки людей підтримують Стерненка і скандують "Шарій п***рас" – дивіться відео

Справа Стерненка: коротко

  • Стерненко був очільником "Правого сектора" в Одесі, виступав проти незаконних забудов та схем у місті.
  • На нього тричі нападали протягом 2018 року. Слідчі так і не могли тоді знайти організаторів цих замахів.
  • Під час третього нападу Стерненко зміг відбитися від нападників, однак під час бійки він поранив одного з них ножем – Івана Кузнецова. Чоловік від отриманих травм помер.
  • Ексрегіонали та проросійські політики та активісти закликали оголосити Стерненку підозру. Предметно зайшла мова про обвинувачення після призначення нової генпрокурорки Ірини Венедіктової.
  • Ексгенпрокурор Руслан Рябошапка зазначив, що у слідства раптово зникли важливі докази, які могли б вказати на організаторів нападу.
  • Віктор Трепак – один із заступників Руслана Рябошапки, який курував розслідування справи Стерненка написав заяву про звільнення. Причиною тому стала заяви генпрокурорки Ірини Венедіктової про те, що Стерненку мають повідомити про підозру.
  • На захист Стерненка виступає чимало активістів, а в українських містах відбулися масові акції.
  • 11 червня активісту вручили підозру про умисне вбивство.