19 лютого 2014 року серце столиці палало після наступу силовиків. Пожежні бригади добралися до підпаленого Будинку профспілок. "Беркуту" вдалося зайняти позиції біля стели. Але у силовиків закінчилися набої та гранати, тож активний штурм Майдану припинився.

Читайте також: Вдова Героя Небесної сотні: Майдан досі триває – просто там зараз людей нема

Ще використовували петарди вогонь і феєрверк. Вони створювали такий дим, який зупиняв. Була, знаєте, якась така впевненість у всіх. Ми ж стоїмо разом. Страху не було, от взагалі не було,
– пригадав учасник Революції Гідності Дмитро Шимків.

Саме в цей день лідери опозиції проводили переговори із з Віктором Януковичем. Однак вони закінчилися безуспішно. Після дзвінка з Росії – тодішній президент відмовився скласти повноваження і поставив останню вимогу до протестувальників – покинути територію Майдану.

будинок профспілок
Пожежа у Будинку профспілок

пожежа будинок проспілок
Страшні події 2014 року

На світанку до Києва прибуло ще підкріплення із різних куточків України. Мітингувальники із новими силами йдуть у наступ. Силовики відступають до Маріїнського парку. Збільшується кількість поранених та загиблих.

Людей було десятки тисяч і я пам'ятаю, що кожен чимось займався. Були вбиті люди, які лежали поряд з барикадою. І чітко пам'ятаю, як люди, які заходили, бачили їх. Віддавали їм мовчазну шану і далі йшли на Майдан,
– розповів учасник Революції Гідності Єгор Фірсов.

Опівдні СБУ оголосила старт операції з протидії тероризму. Янукович дає підконтрольним силовикам карт-бланш – діяти на власний розсуд та призначає нового головнокомандувача Збройних сил України Юрія Іл'їна, готуючись залучити армію в конфлікт. Всі в'їзди до Києва та майдану Незалежності заблокували. Але вже близько 17:00 заяву про антитерористичну операцію на сайті СБУ видалили. Зовнішня розвідка СБУ відмовилася брати в ній участь.

Який вигляд мав Київ під час страшних подій 2014 року: фото Getty Images

Табір "тітушок" у Маріїнському парку спорожнів. Вони розповзлися по всьому Києву. І з вогнепальною зброєю нападали як на протестувальників, так і на міліцію.

Історію вдови Героя Небесної Сотні та її життя після Майдану – читайте в інтерв'ю 24 каналу

Вандали пошкодили понад 30 автомобілів швидкої, котрі доставляли поранених активістів до лікарень. 20 лютого влада оголосила перемир'я. Наближався найкривавіший день Революції гідності.