"Тарілка на Либідській" – це будівля Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації на вулиці Антоновича, 180. Як уточнили в КМДА, будівлю внесли до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Читайте також Київ знову потрапить у помаранчеву зону

Наступний крок – внесення об’єкту до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. За справу узявся міністр культури Олександр Ткаченко.

Чому "тарілку" хочуть внести до пам'яток

Будівля є унікальною за своїм архітектурним рішенням. Продумані акустичні ефекти і планування першого рівня роблять її однією з небагатьох таких будівель у столиці. Після реставрації споруда може стати сучасною концертною залою,
– зазначив Ткаченко.

Що ще відомо про "тарілку"

  • Вже давно ця будівля перебуває в занедбаному стані, а навколо неї зводять торгівельні центри — Ocean Plaza вже побудований, а Ocean Mall ще будується.
  • Шириться інформація про те, що і саму "тарілку" продадуть забудовникам під знесення для будівництва ТРЦ. У зв’язку з цим виникли громадські рухи з вимогою зберегти та реконструювати її.
  • Будинок із "літаючою тарілкою" у Києві звели у 1971 році за проєктом архітектора Флоріана Юр’єва. Наразі там розташовані Український інститут науково-технічної експертизи та інформації і Державна науково-технічна бібліотека України.