Головною площею для революцій найчастіше обирали центр країни — сьогоднішній Майдан Незалежності. В різні часи він називався Думською та Радянською площами, площею Калініна та площею Жовтневої революції. Про акції непокори, проведені тут, завжди знала вся країна. І зазвичай, ці акції мали вплив на долю держави.

Так, у 1990-му на майдан Незалежності вийшли студенти — творити "Революцію на граніті". Вони вимагали нових виборів до Верховної Ради та зміни керівництва Ради міністрів; хотіли, щоб українських призовників відправляли служити в інші республіки тільки за їхньою згодою; заперечували будь-яку можливість підписання нового договору між республіками СРСР.

Для того, щоб показати серйозність своїх вимог, студенти голодували понад два тижні. Врешті тодішня влада почула молодь і задовольнила ці вимоги. "Революція на граніті" стала предтечею української незалежності.

Власне, на підтримку вільної України на Майдані Незалежності проводили величезну кількість акцій наприкінці 80- початку 90-х років минулого століття.

Наступним виступом нескорених українців стала Помаранчева революція. Громадяни обурилися фальсифікацією на виборах Президента України у 2004-му. Тож вийшли протестувати туди, де звикли висловлювати обурення, — на майдан Незалежності. Стояли на головній площі країни з 22-го листопада.

Завдяки наполегливості революціонерів другий тур президентських виборів визнали недійсним, країна знову пішла на вибори гаранта наприкінці грудня. Найстійкіші нескорені залишалися на майдані Незалежності до кінця січня — поки новообраний президент Ющенко не склав присяги.

І майже через десять років, у 2013-му, Майдан Незалежності знову став місцем історичного державотворення. Цього разу - завдяки Євромайдану. 21-го листопада там зібралося близько двох тисяч осіб, щоб висловити незадоволення рішенням уряду відмовитися від євроінтеграції.

Далі на Євромайдані, що розрісся до сотень тисяч нескорених, були довгі місяці протистоянь із владою, зведення барикад, зіткнення із силовиками та найстрашніше — розстріли активістів.

Зараз поруч із головною площею країни розташований меморіал "Небесної сотні". Зважаючи на пережите взимку 2014-го, тут уже не ставитимуть новорічної ялинки. Однак, у цілому на площі вирує звичне життя центру — з туристами, автомобілями та галасом.

У разі нових непорозумінь у державі Майдан Незалежності завжди готовий перетворитися на головну територію нескорених України.