Так, останні 5 років пан Микола працював кондуктором у столичних тролейбусах. Та нині – ризикує залишитися без роботи, адже з 1 листопада "Київпастранс" звільнить усіх його колег.

Читайте також: Коли Київ перейде на електронні квитки у транспорті

Чому більше не буде кондукторів? У комунальному громадському транспорті переходять на автоматику – працюватимуть електронні валідатори.
Однак, у "Київпастрансі" уже запевнили – на вулиці кондукторів не залишать. Усім, а це десь 1700 осіб, будуть пропонувати роботу – альтернативних вакансій вистачає.

Кондуктори вже не працюватимуть в транспорті Києва
Кондуктори вже не працюватимуть в транспорті Києва

Ким можуть працювати кондуктори? "Буде понад 600 працівників комунального підприємства працевлаштовані саме тут. Інші вакансії також будуть пропонуватися контролерам-касирам. Є учбовий комбінат, який може перенавчити тих, хто бажає стати водієм, чи якусь опанувати іншу професію", – запевнив начальник відділу обліку "Київпастрансу" Олександр Вавринчук.

Оскільки купити квитки у транспорті можна буде автоматично – збільшиться кількість контролерів. Якщо кондуктор захоче стати контролером – ще й виграє. Їхня зарплатня нині – від 10 000 гривень, удвічі вища, ніж у кондуктора.

Все, що треба знати про єдиний електронний квитокчитайте у матеріалі 24 каналу.

Кондуктори – одна з професій, яка фактично не витримує конкуренції з автоматикою.

Хто ще в зоні ризику? Експерти кажуть, що тотальне зникнення професій буває не часто. Вони радше трансформуються – кондуктори в контролерів, сажотруси в сантехніків, листоноші в кур'єрів. А от остаточно зникнути можуть посади молодших-консультантів, бухгалтерів, касирів – тобто ті, яких повністю можуть замінити машини.

З часом професія касирів теж може зникнути
З часом професія касирів теж може зникнути

Однак, професії не тільки зникають – з'являються й нові. За даними Держслужби зайнятості, в Україні за останні 3 роки з'явилося близько 50 нових професій – у сферах охорони здоров'я, будівництва та енергетики.

Попит на які професії збільшиться у майбутньому? Експерти ж прогнозують, що в найближчому майбутньому зростатиме попит на інженерів і архітекторів, які володіють сучасними технологіями та іноземними мовами. Та нагадують – аби бути затребуваним на ринку праці – потрібно постійно навчатися чомусь новому.