Копію заяви щодо цін оприлюднили на сторінках "Київського метрополітену" та "Київпастрансу". Там мовиться, що минулого року збиток столичного метро становив 1 мільярд 175 мільйонів гривень.

Теж про метро Місцева влада заявляє, що уряд змушує її піднімати ціни на проїзд у маршрутках

Більше про підвищення цін у метро

Відповідно до останніх розрахунків підприємств, собівартість перевезення 1 пасажира у 2021 році становитиме 20,04 гривні. А економічно обґрунтована вартість проїзду в метро – 21,05 гривні.

Востаннє тариф у комунальному транспорті змінювали в 2018 році. Зайве говорити, що відтоді значно зросла вартість усіх груп товарів. Наша ситуація вимагає негайного розв'язання проблеми,
– додали в заяві

У разі не підняття ціни, метрополітен буде змушеним скорочувати працівників, а також виплачувати зарплати не в повному обсязі. Також там кажуть, що можливе часткове відключення електроенергії в метро. Це може зменшити кількість транспорту, який буде працювати.

Однак цьому можна запобігти, якщо метрополітен отримає фінансову підтримку від міста. Необхідна сума для стабільної роботи – 1 мільярд 514 мільйонів.

Вартість інших видів транспорту

Також провели підрахунки щодо інших видів транспорту:

  • собівартість поїздки одного пасажира в трамваї, тролейбусі та автобусі – 20,50 гривні (економічно обґрунтованим назвали тариф – 25,18 гривні);
  • у міській електричці собівартість перевезення становить 71,72 гривні (економічно обґрунтована – 78,90 гривні).

Якщо тарифи не підвищать, то "Київпастранс" просить виділити 2,477 мільярда гривень. Більшість цієї суми направлять на оплату послуг перевезення наземним транспортом.

Актуально Поїхав тротуаром: у Києві помітили чергового маршрутника-нахабу

Профспілки також вимагають підвищення цін

Як повідомляє "РБК-Україна", члени Профспілки транспортників 13 травня вийшли на акцію протесту під Київраду. Там вони вимагають підняти вартість проїзду до 25 гривень.

Мітингарі принесли з собою плакати із закликами звернути на це увагу. Зокрема, на деяких із них пише: "Наведіть порядок у цінах на проїзд", "Врятуйте транспортну систему", "Чесні тарифи – безпечний проїзд".

Протест КМДА Перевізники Ціни метро
Акція протесту перевізників під КМДА / Фото "РБК-Україна"