Про це йдеться у журналістському розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу "UA:Перший".

Його дружина Ганна безкоштовно отримала земельну ділянку в історичному центрі міста під будівництво у 2005 році за рішенням Київради. Тоді на цьому місці був ліс. Про це свідчить сервіс історичних супутникових фото Google Earth. На знімку, який зробили у 2008 році на ділянці, – вирубані дерева.

Читайте також: Махінації в НАЗК: хто причетний до корупції з перевірками декларацій

Чиновник зазначив у декларації за 2016 рік, що члени його родини мають у спільній власності квартиру. Це квартира в центрі міста, в якій всі члени родини й зареєстровані, зокрема і Олексій Геращенков (свою частку він продав, – 24).

Горащенков вказав "об'єкт незавершеного будівництва" на 591 квадратний метр. При цьому родина чиновника мешкає саме там.

Про це свідчать фото зі сторінок доньок Олексія Горащенкова в соціальній мережі Instagram. Дівчата викладали світлини, які вони викладали у 2016 та 2017 роках.

На інших фотографіях будинок не виглядає як недобуд. За інформацією з відкритих джерел, будинок під’єднаний до комунікаційних мереж і отримує квитанції за комунальні послуги та навіть має борг за електроенергію у 6,5 тисяч гривень.

Усі намагання сконтактуватися з Олексієм Горащенковим телефоном марні – він не взяв слухавку та на повідомлення з переліком питань поки не відповів.

За словами юристів, існує практика спеціального невведення будинку в експлуатацію.

"Наразі попри те, що треба декларувати недобудови, декларанти не поспішають з оформленням власності. На це є декілька причин, по-перше, юридично це не будинок, а купа будматеріалів, і можна не зазначати його вартості в декларації. По-друге, оформлення дійсно тягне відповідні фінансові затрати, які ніхто не хоче мати – як-то оформлення оцінки, техпаспорта, а якщо це був самобуд, грошей треба ще більше і витрати можуть включати корупційну складову. По-третє, за попередніх умов ти живеш і користуєшся цим і тебе ніхто не притягне за брехню в декларації і за незаконне збагачення", – пояснила юристка "Центру протидії корупції" Олена Щербан.

Олексій Горащенков є фіналістом та одним з головних претендентів на посаду голови Державного бюро розслідувань. Результати конкурсу мають бути оприлюднені вже сьогодні, 16 листопада.