Акція триває на Майдані незалежності 15 хвилин. Уже зібралися кілька десятків людей. У руках вони тримають кримськотатарські прапори, а також плакати із закликами до свободи Чийгоза та інших політв'язнів.

Два дні тому, 11 вересня, підконтрольний Росії Верховний суд анексованого Криму засудив Ахтема Чийгоза до вісім років колонії. Його звинувачують у масових заворушеннях. У 2014 році він виступив проти проросійського мітингу, де закликали приєднати Крим до Росії.

Читайте також: ЄС наполягає на звільнені Ахтема Чийгоза

Рефат Чубаров зазначив, що Україна буде оскаржувати рішення російського суду, потім буде звертатися до Європейського суду з прав людини. Проте є пересторога, що Росія може не виконати таке рішення, якщо воно суперечить їхнім інтересам.

На сьогодні в Криму близько півсотні кримських татар зазнали політичних утисків, арештів від Росії. 13 з них вже відправили до Росії. Чубаров наголошує на тому, що такі не надто масштабні акції нині дуже важливі, для того, щоб привернути увагу українців та європейських партнерів. Наразі немає ефективних впливів на окупаційну владу, яка ледь не щодня приходить з обшуками до місцевого населення.