Вода на підлозі та пара у повітрі – саме так тепер виглядають експозиційні зали музею Івана Гончара. Вони перетворились на суцільний басейн. Вода стоїть майже в кожному приміщенні. Проте після того, як за справу взялися рятувальники, її рівень став значно нижчий.

Читайте також: Топ-20 видатних замків України: неймовірна минувщина

Інцидент стався близько четвертої ранку. Прорвало магістральну теплотрасу, і через те, що музей розташований у підвалі, йому дісталось більше за всі інші будівлі по вулиці.

Спочатку на виклик приїхали пожежні через те, що піднялась сильна пара. Проте, зрозумівши, що вода – не їх профіль, поїхали геть. А от комунальників довелося чекати дуже довго.

Через 4-5 годин вони тільки зреагували і приїхали. Я вже почала їх просто сльозно просити, що у нас авральна ситуація. Треба рятувати музей,
– розповіла заступниця генерального директора музею Лариса Полякова.

Всю експозицію музею, а це понад 400 різних старовинних речей, довелось виносити трьом співробітникам музею. Музейники впорались за дві години. На жаль, не всі експонати залишились неушкодженими.

Погано, що вода гаряча, пара. Особливо це вплинуло на дерево, картини, ікони. Вони більше на себе взяли,
– зазначив співробітник музею Руслан Козленко.

Зараз води вже значно менше, тому що рятувальники її постійно викачують, проте розрив досі не вдалось залатати і вода продовжує прибувати. Величезною проблемою є також те, що свого часу у музеї не провели належної реконструкції.

Немає системи вентиляції. Вона була закладена проектом, але на той час не вистачило грошей. Тепер ми за це розплачуємося,
– констатував старший інженер музею Костянтин.

Прорив обіцяють незабаром полагодити. І після того, як всі наслідки ліквідують, пройде оцінка збитків. Але вже точно можна сказати, що музею потрібен серйозний ремонт.