Документальну стрічку "Бранці Кремля" показали у Таврійському університеті в Києві.

Читайте також: Кремль хоче обміняти Сенцова на трьох засуджених у США росіян

Місце вибрали символічно, оскільки саме цей університет є кримським "переселенцем" і чітко висловлював свою незгоду з окупацією півострова.

Кадри фільму про бранців Кремля особливо важко дивитись Ларисі Кольченко. Її син Олександр також мав би навчатись у цій аудиторії. Він вступив і два роки здобував освіту на географічному факультеті. Його життя кардинально змінилось навесні 2014-го.

Через свою проукраїнську позицію потрапив в поле зору російських спецслужб. В нас в квартирі все перевернули, нічого, звісно не знайшли, лише вилучили телефон і комп'ютер,
– розповіла мати політв'язня Олександра Лариса Кольченко.

Після цього жінка побачила сина через півтора року вже в Росії. Олександр проходить по одній справі з Олегом Сенцовим. Йому дали 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.

Коли в середині травня Сенцов почав голодування, Кольченко його підтримав, але через різке погіршення здоров'я через тиждень змушений був припинити протест. Востаннє Лариса обіймала сина наприкінці липня.

Худий був, змарнілий. Мені хтілось його відгодувати. Весь цей час його цікавить, що відбувається в Україні, що відбувається в окупованому Криму,
– додала матір політв’язня.

Найкраща боротьба за звільненння бранців кремля, за словами колишнього політвязня Ахтема Чийгоза – це постійний тиск і розголос. "Ми повинні кожен день про це говорити, виходити на мітинги, акції і показувати наших політв’язням, що ми їх не забули", – прокоментував Ахтем Чийгоз.

Лариса Кольченко не припиняє вірити – Олександр скоро повернеться на батьківщину. Сама ж жінка готується до переїзду з окупованого Криму до столиці.

Нагадаємо, 31-го травня незаконно засуджений у Росії за звинуваченням у тероризмі Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова.

Що таке справа "кримських терористів"?У травні 2014 року в Сімферополі було заарештовано чотирьох проукраїнських активістів: Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка та Олега Сенцова. У серпні 2015 року російський суд визнав їх винними в підготовці терактів в Криму і підпалі офісів двох партій у Сімферополі.