Столичні активісти, які захищають історичну будову, вважають: це трапилося тому, що вони вчасно здійняли тривогу, а в медіа з’явилося кілька публікацій про свавілля забудовників. Зокрема, на сайті "24" було опубліковано блог "У Києві незаконно руйнують історичний будинок".

Нагадаємо, раніше невідомі почали розбирати історичний будинок на Подолі, що входить до переліку пам'яток культурної спадщини. Про це 7 січня повідомляв активіст Дмитро Перов: "На вулиці Хорива, 2 поруч з церквою Миколи Притиска зносять відразу два будинки з охоронним статусом пам'яток історії і культури. Стенд з описом робіт та проектом відсутній. Демонтаж здійснюють особи без розпізнавальних знаків, свої дії пояснити відмовляються".

Громадськість написала заяву до правоохоронних органів, проте кілька днів поліція не реагувала на виклики, аргументуючи відмову браком патрулів. Активісти планували пікетувати Київраду. 12 січня стало відомо, що поліція призупинила будівництво. За незаконний демонтаж зловмисникам загрожує кримінальна відповідальність – обмеження волі до трьох років.

Найгірші припущення підтвердились. У КМДА повідомили, що забудовник – ПП "Конвалія" – вже озброївся рішенням суду про виключення будівель з переліку пам’яток. Оскільки в реєстр записано комплекс з трьох будинків, представник управління сказав, що тільки одна споруда залишилася у статусі. На моє питання: чи не та, що у дворі розібрана вже як рік – він не зміг відповісти,
– повідомляє активіст Антон Короб.

"Будівельна мафія домовляється з державними або комунальними установами, яка має ці будинки на балансі, далі їх нахабно трощить. Це робиться, щоби взяти висновки пам'яткоохоронних інститутів, що будівля не представляє цінності. На цій підставі з пам'ятки знімають статус та миттєво зносять. Тоді кримінальної відповідальності ніхто не нестиме", – пояснює експерт Олена Терещенко.

Спеціаліст зазначила, що єдиний вихід з будівельного свавілля – це громадський тиск і суспільний резонанс. Тоді контролюючі установи почнуть займатися питанням, бо боятимуться скандалу.

Активісти планують йти на перемовини до священика церкви Миколи Притиска, яка розташована навпроти історичного будинку, щоби заручитись підтримкою духівництва і прихожан.