У столичному парку Михайло Тульський з Української асоціації серця навчає усіх охочих, як рятувати життя. Спершу треба пересвідчитися, чи немає небезпеки для вас. Переконатись, чи нічого немає у роті та носі непритомного та прислухатись, чи дихає людина. Далі оголити тулуб і знайти точку, куди тиснути. Потрібно правильно поставити руки, адже тиснути треба ребром долоні. Переконайтеся, що стоїте достатньо близько, бо згинати лікті не можна. Ноги на ширині плечей.

Читайте також: На порозі нової епідемії грипу: про симптоми і ліки проти нього

Майстер-клас у парку організували не випадково. Адже серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в Україні. Все було не так сумно, якби у громадських місцях були дефібрилятори.

Якби у нас була добре відпрацьована перша медична допомога і наявні дефібрилятори на зупинках, в громадських місцях, ресторанах, то ми могли б із 400 тисяч загиблих в рік врятувати близько 10 %. Тобто 40 – 50 тисяч людей щороку,
– розповів представник Української асоціації серця Михайло Тульський.

Дефібрилятором користуватися просто. На електродах є графічні підказки. Далі – все автоматично.

Поки ж у столиці таких одиниці. Тож Українська асоціація серця вже веде перемовини з міською владою, аби поставити хоча б 5 дефібриляторів у столичному метро. Потім планують це зробити і в інших містах країни.