Все розпочалося зі звернення так званої братії монастиря, де зазначається, що "під виглядом мирної акції архітекторів, розкольники і язичники за підтримки радикальних угруповань, підбурювані окремими народними депутатами, готують силове захоплення Десятинного монастиря". Відтак там всіх закликали прийти на молебень "щоб стати на захист Альма Матері Церков Київської Русі – Десятинного храму. Якщо сьогодні знесуть Десятинний храм, завтра радикали прийдуть у ваші храми". Про це пише "Союз православних журналістів". При цьому що від Десятинної церкви залишився лише фундамент – в УПЦ МП вирішили не згадувати. Як і те, що дозволів на будівництво так званого "монастиря" не було.

Читайте також: Скандал навколо "монастиря" УПЦ МП біля Десятинної церкви: неочікувана заява від Генпрокуратури

При цьому настоятель "монастиря" архімандрит Гедеон (Харон) розповів про звернення братії до президента США та американських державних діячів. Все через те, що він є громадянином США і служив капеланом на кораблі ВМС США в Каліфорнії, за що удостоєний урядових нагород.

О 10:00 годині перші прихожани прийшли до будівлі на молебень. Все розпочалося об 11:00 годині.

Розуміючи, що така подія може мати непередбачувані наслідки, на місце події прибули і правоохоронці. Спочатку – просто патрульні поліцейські.

Поліція прибула до місця молебня та акції в підтримку "архітекторів"

Згодом – бійці Національної гвардії.

Бійці Нацгвардії поблизу місця сутичок

О 12:00 прийшли ті, хто підтримає так званих "архітекторів" – Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня, який звинувачують у підпалі будівлі "монастиря".

Сказати, кого в цей час було більше – неможливо. "Союз православних журналістів" дає інформацію про 1500 прихожан, і стільки – активістів.

Мітингу поблизу "монастиря" УПЦ МП у Києві

Активісти були з плакатами у підтримку затриманих. І проти УПЦ МП в Україні.

Плакати в підтримку "архітекторів" і проти УПЦ МП

Активісти виступають за звільнення затриманих Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня

Читайте також: Мухарський зняв новий кліп і присвятив його арештованим за підпал будівлі УПЦ МП

Після цього розпочалися певні сутички між різними сторонами. Однак без фізичного насилля. І носили вони, скоріш, локальний характер.

Активісти закликали усіх прийти у понеділок, 5 лютого о 10:00 на вулицю Соломянську, 2 до будівлі Апеляційного суду Києва, де розглядатиметься справа "архітекторів".

Нагадаємо, все розпочалося з того, що 25 січня, активісти націоналістичних організацій "С-14", "Традиції і порядок" та "Сокіл" влаштували демонтаж інформаційної таблиці так званого Десятинного монастиря, який розміщений на території розкопок Десятинної церкви у Києві. Вночі приміщення намагалися підпалити невідомі. Поліція за спробу підпалу затримала двох киян – Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня. Вони є архітекторами, а один з них – учасник АТО. Суд арештував їх на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 2,2 мільйона гривень. Хоча прокуратура просила лише домашній арешт.

Після цього у мережі пройшов флешмоб на захист активістів. А петиція про знесення каплиці УПЦ МП в Києві зібрала необхідну кількість голосів.