У середу, 29 січня, в Києві помітили білборди з написом "Росія – наш головний стратегічний партнер". Неоднозначна реклама за підписом підприємця Олега Катющенка викликала резонанс та обурення у киян.

Читайте також: Скандал з російським фільмом: нардеп СН хоче покарати волонтерок

Фото та відео з білбордами масово публікували у соцмережах. Спершу білборди помітили біля метро "Житомирська" та на Позняках.

Чи дійсно причетний Олег Катющенко до білбордів зі скандальним написом – наразі не відомо.

Станом на 1 годину ночі 30 січня за викликом активістів до місця розташування білборду на Позняках приїхала поліція. Після нетривалих переговорів щодо того, хто має зняти цю рекламу (самі активісти чи комунальники), до білборда таки приїхала спеціальна техніка.

Зрештою, білборд на Позняках із проросійським написом зняли.

Вранці заступник голови КМДА Валентин Мондриївський повідомив, що усі білборди прибрали.

Оператори зовнішньої реклами не надавали згоду на розміщення подібних сюжетів, тобто провокативні білборди розмістили піратським способом. Правоохоронні органи вже з’ясовують, хто і з якою метою виготовив та розклеїв проросійську рекламу,
– наголосив Мондриївський.

київ білборди україна - росія
Незаконні наклейки прибрали вночі/ Фото: пресслужба КМДА

киїі білборди росія незаконні
Активісти одразу повідомили у відповідні служби про порушення/ Фото: пресслужба КМДА

Зауважимо, що коментарі до дописів здебільшого були обурливі: люди не розуміють, як розміщення білбордів із таким написом могли взагалі дозволити. Звертають увагу й на те, що ці білборди прямо порушують закон, щонайменше, у частині про рекламу українською мовою.

Закон
Закон 2704 передбачає зобов'язання розміщувати рекламу українською

До теми: У Києві накрили велику "ботоферму" росіян: які провокації вона влаштовувала

Що про інцидент кажуть у поліції

У поліції розповіли, що разом з комунальниками демонтували протиправні плакати. Згодом правоохоронці почали шукати причетних до їх розповсюдження.

Згодом правоохоронці встановили трьох осіб, причетних до розклеювання бігбордів. Їх доправили до управління поліції для з'ясування усіх обставин інциденту.

Крім того, поліцейські відкрили кримінальну справу за статтею про самоправство. За це винуватцям загрожує штраф до 850 гривень, виправні роботи до двох років або арешт до трьох місяців.

білборди Катющенка у Києві, поліція
Поліція затримала підозрюваних у розклеюванні протиправних білбордів

Хто такий Олег Катющенко?

Це бізнесмен, засновник компанії "Holly Industrial". Компанія існує з 2011 року, займається будівництвом.

Також чоловік зареєстрований у Києві з 2002 року як ФОП з основним видом діяльності "оренда та управління власною або орендованою нерухомістю".

На сайті, який публікує відгуки про підприємства, є інформація, що після Революції Гідності у 2014 році Катющенко переїхав до Москви.