Про це свідчать результати аукціону із продажу цього об'єкта на ProZorro.Продажі, передають Українські Новини.

11 грудня відбувся аукціон із продажу будівлі в Києві на вулиці Мазепи, 11 площею 6 715,80 квадратних метрів. Будинок перебуває з 2008 року на державному обліку як пам'ятка архітектури й містобудування місцевого значення – "Будинок готелю Військово-Микільського монастиря".

Читайте також: У Києві на Троєщині впала зупинка: опубліковано фото

Будинок на вулиці Мазепи, 11 – це все, що лишилося від Військово-Микільського монастиря.

Будинок готелю Військово-Микольського монастиря
Будинок на вулиці Мазепи, 11

У 1910 роки єпархіальний архітектор Євгеній Єрмаков побудував для церкви Великого Ніколи 4-поверховий дохідний будинок.

У Першу світову там було військове училище, при гетьмані Скоропадському – військове міністерство УНР.

Монастир до наших часів не дожив, проте з літописів відомо, що на початку своєї історії він був жіночим, саме там перебувала мати преподобного Феодосія Печерського, але 1115 року, згідно з волею князя Мстислава, сина Володимира Мономаха, став чоловічим.

Військовий Собор
Військовий собор (1910 рік)

Никольська вулиця
Никольська вулиця від нинішньої площі Слави (1870 роки)

У 1690 – 1696 роках тут на місці колишніх монастирських виноградників збудували великий собор. Будовою керував московський архітектор Осип Старцев, а фінансував гетьман Іван Мазепа.

1831 року собор став військовим, келії перетворено на казарми.

У 1920 роки і військовий монастир, і церкву комунізували: монастир знесли, а дохідний будинок перетворили з міністерства на "будинок-комуну" заводу "Арсенал".

Читайте також: Кличко особисто перевірив, як прибирають Київ від снігу: фото

Арсенальським гуртожитком він залишався аж до 1980 років.

Власником будівлі за документами є "Дельта-банк" (договір купівлі-продажу від 23.02.2011 року). Проте у 2014 році у банку виникли фінансові проблеми і вже в березні 2015 року Нацбанк визнав його неплатоспроможним, а в жовтні оголосив про його ліквідацію. На майно наклали арешт.

Сучасний вигляд будівлі
Сучасний вигляд будівлі

70% "Дельти" належало Миколі Лагуну, якого називали банкіром "сім’ї", а 30% – корпорації Cargill. За місяць до введення тимчасової адміністрації американська група Cargill вивела з банку кредитний портфель більш ніж на 100 мільйонів доларів.

У листопаді НБУ погодив продаж цього об’єкту.

Читайте також: Особисті речі артистів з молотка: що продавали на благодійному аукціоні в Києві

У проведеному Фондом гарантування вкладів аукціоні 11 грудня взяли участь 4 учасники: ТОВ "Вторполімер", ТОВ "Бест-Тайм", ПП "Оптима-Ресурс" і ТОВ "ЗВ Ріелті". Найбільшу суму запропонувала остання компанія – "ЗВ Ріелті" – 210 млн гривень. Власником "ЗВ Ріелті" є Олексій Едуардович Шалаєв. Людина з такими ж ініціалами була помічником депутата 6 скликання Верховної Ради Руслана Зозулі ("Батьківщина").

Проект нового офісного центру на місці будинку

Проект нового офісного центру на місці будинку
Проект нового офісного центру на місці будинку

В 2011 році Руслан Зозуля обіймав посаду почесного президента заводу з виробництва шин "Росава", який належав Костянтину Жеваго. А поряд із проданим будинком розташований готель "Салют", що також належить Жеваго.