Листя летить з дерев, холодні вітри несуть важкі дощові краплі, босоніжки сиротливо стоять в коридорі поряд із чоботами – все це, на мою думку, має підштовхувати до дозволу алкоголю, в розумних кількостях, просто серед робочого дня. Але ні: два роки тому був такий самий осінній день, коли Київрада ухвалила рішення про "обмеження продажу алкогольних і слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі", окрім ресторанів – з 23:00 до 10:00.

Читайте також: Київрада погодила нове рішення щодо заборони продажу алкоголю

І почалося життя без нічного алкоголю. Цілодобовий супермаркет навпроти мого дому, що ночами збирав навколо себе компанії "алконавтів", почав зачинятись рівно о 23:00. "Алконавти" розповзлися по норах. Але вже 6 липня наступного, 2017 року, рішення Київради про нічне тверезе життя було оскаржено в Окружному адміністративному суді через позов небайдужих киян.

Через прогалини у законодавстві виявилося, що ця заборона просто-таки незаконно перешкоджала підприємницькій діяльності.

Алкоголь у магазинах Києва знову став цілодобовим, як і супермаркет навпроти мого дому. Нічні дегустатори спиртного мого мікрорайону повернулися на насиджені сходи під магазином.

Та законотворці не здалися: у квітні цього року було прийнято закон, що "надає органам місцевого самоврядування повноваження встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових".

Київрада прийняла рішення. Тепер це рішення, завдяки закону, оскаржити в суді не вдасться.

Алкоголь після 23:00 – зась!
Алкоголь після 23:00 – зась! "Старі" нововведення у столиці

Отже, земляки, з 23:00 до 10:00 купити щось міцне у магазинах і супермаркетах не вийде. Доведеться ходити в бари і ресторани – там на це як був, так і буде безліміт. До речі, 10-ту ранку хотів скасувати один депутат – наш колишній мер Олександр Омельченко.

Аргументував це так:

"11 вечора – це нормально. Але хто визначив ранок о 10 годині? Я за все життя стільки випив, що повинен у золоті ходити, але алкоголіком не став ".

Та інші депутати Омельченка не підтримали. За статистикою обмеження продажу алкоголю в нічний час суттєво знижує кількість правопорушень напідпитку – вдвічі чи навіть втричі. Тож, любі мої прихильники "градусів", концентруйтеся на тому, що в місті стане безпечніше. А хочете влаштувати незабутню ніч – дивіться на годинники і встигайте в магазини, доки алкоголь не перетвориться на гарбуз.

Читайте також: Київська молодь вимагає обмежити продаж алкоголю в нічний час