За словами батьків, нова ректорка Ольга Бенч, яка очолила академію восени 2018 року, зобов'язала їх платити 17 тисяч гривень в рік за додаткові послуги. Йдеться тренінги з діячами мистецтв, семінари, участі в конкурсах та організація концертів. Саме ж навчання є безкоштовним.

До слова: Надбавки з бюджету, реформи та гранти: Новосад назвала перші здобутки Міносвіти

Батьки однієї з учениць школи відмовились за це платити, і дівчинку за це ледь не відрахували.

"Договори на додаткові платні послуги нас зобов'язували підписати погрозами і шантажем – хто не підпише, буде відрахований", – розповіда мама Галина Третяк.

Погрози відрахувати через неоплату додаткових послуг


Договір про надання додаткових послуг

Втім батьки і до цього платили за навчання. Адже, академія хоч і називається "мистецькою", місцевий бюджет не фінансував профільні предмети. Їх оплачували батьки із власних кишень, а через благодійний фонд – збирали гроші на ремонти. Батьки ж першачків мали платити вступний внесок – 5 тисяч гривень, мовляв, добровільно.

Найбільший потік грошей був сплачений у 2016 році тими, хто вступав того року. Я тоді платила 5 тисяч гривень на розрахунковий рахунок фонду,
– пояснила Третяк.

Ректорка академії Ольга Бенч пояснила, що раніше академія була загальноосвітньою школою з поглибленим вивчення іноземних мов. А всі творчі предмети, які оплачували батьки, були факультативами і не йшли в атестат. Цього року мистецькі предмети нарешті стали частиною державної програми. І академія отримала довгоочікуванне профільне фінансування.


Ректорка академії Ольга Бенч

Оскільки заклад – муніципальний, уряд цьогоріч зобов'язав фінансувати його, окрім додаткових послуг. 17 тисяч гривень за них є офіційною платою, а головне – добровільною.

Додаткові послуги ніколи не були, не є і не можуть бути обов'язковим – це є те, що є поверх стандарту державної програми, яку держава фінансує,
– заяивла ректорка.

Керівниця громадської організації "Батьки SOS" Альона Парфьонова пояснила, що благодійні фонди і додаткові платні послуги в навчальних закладах мають право існувати. Але батьків не можуть примусити платити – це має бути лише добровільно.

Це можуть бути і якісь гуртки, із залученням якихось там викладачів і батьки сплачують за додаткові платні послуги, які є абсолютно дробровільними, тобто тебе ніхто не зобов'язує бути споживачем цих послуг,
– сказала Парфьонова.

Що робити в такій ситуації?

Якщо такі проблеми виникають, активістка Альона Парфьонова радить звертатися до керівництва навчального закладу. Якщо проблему не вдається вирішити, то потрібно до цього залучати місцеву владу.

У випадку Київської академії мистецтв скандальний інцидент вже дійшов до правоохоронних органів.