Про це сьогодні під час виступу на засіданні Київради заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

"Ми усвідомлюємо колосальну напругу та невдоволення частини киян, які досі не мають гарячого водопостачання у себе в домівках. Але вирішення проблеми залежало не тільки від міста. Й алгоритм, що було погоджено для вирішення ситуації із заборгованістю, має послідовний характер: виконання одного пункту дозволяє розпочати інший. На жаль, постанова Кабінету Міністрів України № 705, яку було прийнято ще 29 серпня, виконано лише вчора. Тобто ввечері 3 жовтня Міністерство фінансів України переказало кошти НАК "Нафтогаз" як виконання зобов’язань державного бюджету на погашення різниці у тарифах на теплову енергію. Це, своєю чергою, дозволяє вирішити питання штрафів та пені, які були нарахованими на основну частину заборгованості перед НАК "Нафтогаз", – сказав він.

Уже сьогодні підготовлений робочий варіант мирової угоди з "Нафтогазом". Угода має бути затвердженою у Господарському суді Києва. Засідання призначено на 10 жовтня. Після отримання ухвали буде укладено договори на постачання газу та відновлено роботу об’єктів теплогенерації – ТЕЦ-6 та майже 200 котельних.

"Я хочу наголосити, що наразі без гарячої води через відсутність природного газу залишаються Оболонський, Подільський, Святошинський, переважна більшість споживачів Деснянського, невелика частина Дніпровського та Солом’янського районів. Гарячим водопостачанням забезпечено райони, що отримують теплоносій від ТЕЦ-5 (роботу якої наразі забезпечено закупівлею комерційного газу), від Дарницької ТЕЦ, що працює на вугіллі, а також від сміттєспалювального заводу "Енергія". Київ понад чотири місяці лишається, по суті, без газу. Однак навіть у таких умовах нам вдалося не допустити загрози виникнення надзвичайної ситуації та зупинки процесів життєдіяльності", – пояснив він.

Нагадаємо, що у квітні 2018 року завершилася майже 17-річна угода міста із ПАТ "Київенерго": функція постачання гарячої води й тепла перейшла до комунального підприємства "Київтеплоенерго", яке було спеціально створено для цієї роботи. Заборгованість за природний газ, що утворилися за період дії угоди з ПАТ "Київенерго", спричинила відсутність газу на ТЕЦ та котельних.

У результаті переговорів на рівні Уряду України та розгляду питання у суді Києву вдалося досягнути більш прийнятних умов для вирішення заборгованості за газ: питання штрафів та пені вирішується окремо, а предметом переговорів є лише та заборгованість, що має джерела для компенсації.