В Об'єднавчому соборі українських православних церков візьмуть участь 192 делегати.

Читайте також: Об'єднавчий собор Єдиної помісної церкви: онлайн-трансляція

Це закритий захід, на який запрошені перші особи держави, священнослужителі за офіційними запрошеннями, які могли взяти з собою одного священика та одного ченця або мирянина.

Решта людей, серед яких і журналісти, не матимуть доступу на територію заповідника. ЗМІ зможуть висвітлювати події щодо Об'єднавчого собору на спеціальній локації біля Софії Київської.

Наразі на Софійській площі у Києві вже розпочалася спільна молитва ієрархів за автокефалію української православної церкви. Там зібралися тисячі людей з прапорами України, які прийшли підтримати створення Єдиної церкви.

На площі встановлено два великі екрани та колонки. На підходах до площі проводиться превентивний огляд - у громадян перевіряють сумки і рюкзаки на предмет наявності заборонених предметів.

За інформацією Нацполіції Києва, ситуація поблизу храму спокійна. Охорону у столиці забезпечуються близько 4 тисячі правоохоронців.

На Об'єднавчий собор вже прибув президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій та низка міністрів.


Віряни на Софійській площі


На Софійську площу зійшлися тисячі вірян

У Києві починається Об'єднавчий собор Єдиної православної церкви: відео

Об'єднавчий собор УПЦ в Києві: відео

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні?9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й було ухвалено дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви. Далі у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви та оберуть її предстоятеля.

5 грудня Президент України Петро Порошенко заявив, що Об'єднавчий собор відбудеться 15 грудня у Софійському соборі. За його словами, Вселенський Патріарх Варфоломій підписав листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій історичній події. Останні від участі відмовляються.

Україна стала на крок ближчою до отримання Томосу: дивіться відео