Сергій, за позивним "Тічер", воював на Донбасі майже рік. Під час однієї з атак він пережив потужний стрес і майже перестав розмовляти. Із поверненням додому у Сергія став проявлятися синдром війни. Дружина цього не витримала, сім'я розвалилася і чоловік змушений був переїхати у хостел.

Відкрити заклад вирішили громадські активісти. Чиновники Оболонського району на прохання виділити їм приміщення відреагували швидко, проте під хостел надали підвал житлового будинку.

Отримали ось у такому стані приміщення — підвал, цегла. Незважаючи на такі умови, хлопці заїхали і в таке приміщення. За допомоги волонтерів нам надали будівельні матеріали. Умови існування власноруч перетворили приблизно на такі,
— учасник АТО Олексій.

Уже за три місяці власними силами волонтери та колишні учасники АТО перетворили підвал у затишне місце. Тепер тут є зручні ліжка, туалет, душова та кухня. Допомагав хто чим міг: хто пральну машину придбав, а хто посуд передав.

Тепер бійці можуть тут безкоштовно проживати, харчуватися, поки не влаштуються на роботу та не знайдуть інше житло. Незабаром тут планують відкрити ще й реабілітаційний центр.

Ми не знаємо ким вони були до війни, чим вони займалися. Їх треба як найшвидше адаптувати до мирного життя, познаходити роботу, поперевозити сім'ї. А тим, хто поки не може знайти роботу, потрібно допомогти, щоб вони хотіли спілкуватися з іншими,
— пояснила волонтер Віра Тимошенко.

Підтримали учасників АТО і депутати Київради від "Об'єднання "Самопоміч". Сьогодні вони зустрілись з ними, аби особисто дізнатися потреби військових.

І громадські активісти, і депутати Київради, впевнені: подібних хостелів необхідно будувати якомога більше. Саме така підтримка та реабілітація вкрай необхідна нашим захисникам.