Про це заявила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова, повідомляє "Укрінформ".

Читайте також: Де в Україні найбільше сумують за СРСР: цікаве дослідження

"Я особисто рада результатам (дослідження – "24") з регіонів, тому що Київ – це Київ, а решта України має різні відмінні думки про Європейський Союз, про НАТО. Ці питання не на часі для людей кожного дня, вони думають, як їм вижити, як боротися з корупцією. Ми розуміємо, що тема НАТО – це не питання, яке звичайна сім'я кожного дня обговорює, наприклад, у місті Миколаєві. Втім, маємо позитивні результати за рік", – сказала Маронкова.

За її словами, дані дослідження показують покращення ситуація щодо обізнаності громадян, що таке НАТО і що означає членство в Альянсі для країни. Водночас Маронкова констатувала, що у думках українських громадян досі існує багато міфів і стереотипів щодо агресивності НАТО, які підживлюються різними політичними силами в Україні і пропагандою проти Альянсу, яка походить з Росії і ведеться нею у Молдові, Грузії і в Українській державі.

Вона відзначила, що, як засвідчило дослідження, цей стереотип вдалося витіснити із свідомості частини громадян, але констатувала, що слова "агресивний військовий імперіалістичний блок" постійно відображаються у відповідях респондентів.

Я не історик, не соціолог і не радянолог, у мене слово "імперіалістичний" асоціюється з дуже старими часами, і в 2018 році його використання для мене є досить дивним. Але у свідомості людей все ж таки закарбувався цей міф, і він досі живе. Я сподіваюсь, що через кілька років для визначення звичайними громадянами України, що таке НАТО, у свідомості людей переважатимуть такі слова, як альянс, політична військова організація та організація колективної безпеки,
– зазначила Маронкова.

Нагадаємо, 3 вересня Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді проект закону, який передбачає затвердження у Конституції курсу держави на членство в НАТО.

Що таке НАТО?Військово-політичний блок, який об'єднує більшість країн Європи, США і Канади. Це "трансатлантичний форум" для проведення країнами-союзниками консультацій з будь-яких питань, що зачіпають життєво важливі інтереси його членів, включаючи події, здатні поставити під загрозу їхню безпеку. Однією з цілей НАТО є забезпечення стримування будь-якої форми агресії щодо території будь-якої держави-члена НАТО або захисту від неї. На сьогодні членами НАТО є 29 країн.