Зовні цей автобус не відрізняється від звичайних пасажирських, які бігають вулицями столиці. Такий же салон та місткість. Однак усередині він кардинально інший. Цей автобус на метановому двигуні. За кордоном уже готові його купувати.

Це експортний варіант машини. Єдиний в Україні. Який виготовлено спеціально під єгипетський тендер, який ми виграли торік,
– розповів представник управляючої компанії ЛАЗ Володимир Германов.

Палива цей автобус споживає стільки, як і дизельний аналог. Однак метан дешевший за традиційну "солярку". Набагато менше і шкідливих викидів в атмосферу.

"Зменшуються витрати на обслуговування, відповідно зростає термін експлуатації і загалом моторесурс двигунів і відповідно значно зростає екологічність від використання метану в якості моторного палива", – розповів головний інженер ДП "Укравтогаз" Валентин Шевченко.

Такі автобуси вже готові сотнями купувати в Єгипті та Грузії. Але є проблема – держава не сприяє збільшенню експортного потенціалу розробників.

"Держава не стимулює виконання величезних контрактів і ми би хотіли, аби держава долучилася і дала банківські гарантії виконання цих контрактів. Бо без банківських гарантій ми не зможемо виготовити навіть 10 автобусів", – пояснив Германов.

Читайте також: Як можна економити на транспорті та берегти довкілля: досвід киян

Через відсутність державної програми з переведення міського транспорту на альтернативне паливо, такі автобуси не знайти і на українських дорогах. Схоже, чиновників із вітчизняних міністерств це не цікавить – їх запрошували на презентацію, але ніхто не прийшов. Натомість новинкою зацікавилися аж в Аргентині.

Гарний автобус. Механіка дуже схожа на аргентинські аналоги. Сам двигун на сто відсотків метановий, а у нас такого немає. І ми дуже хочемо, аби такі автобуси з’явилися в нас,
– розповів губернатор провінції Кордова в Аргентині Карлос Борчіатіно.

В Європі міський громадський транспорт вже давно переводять на альтернативне паливо. Його частка від загальної кількості постійно зростає. А в найближчі десять років там планують повністю відмовитися від дизпалива та бензину.