Проте в деяких містах опалення, схоже, стане елементом розкоші, аніж побуту.

Читайте також: Кабмін дозволив встановлювати лічильники на опалення у старих будинках

Місцева влада не спромоглась ліквідувати старі проблеми та вчасно організувати підготовку до нового опалювального сезону. Найскрутніша ситуація склалась у місті Сміла на Черкащині.

Торік через борги місто відрізали від теплопостачання. Тепло таки подали, але із величезною затримкою.

Шо буде – ніхто не знає, кажуть, що котельні не готові. Люди мають обігрівачі, але електроенергія дуже дорога,
– розповів місцевий мешканець Юрій Йосипенко.

Уже 8 років монополістом у сфері теплопостачання в місті є підприємство "Смілаенергоінвест". Проте воно три роки не платить "Нафтогазу" за блакитне паливо. За цей час накопичилося десятки мільйонів гривень боргів.

І це попри те, що жителі справно платили за опалення. Щоб виправити ситуацію – торік міська влада створила комунальне підприємство, яке мало б забрати на свій баланс котельні і відновити теплопостачання. Проте монополіст обладнання не віддав. Попри це, новостворене підприємство роботу таки почало.

Проте ситуація з постачанням газу досі не зрушила з місця. Хоч до опалювального сезону залишилося кілька днів. Тож в управлінні ЖКГ навіть не беруться називати приблизні дати початку опалювального сезону.

Проблеми з опаленням є ще у кількох містах України. Зокрема, у Новояворівську на Львівщині, Шепетівці на Хмельниччині та Коцюбинському на Київщині. Торік там тепло в домівках з'явилося в кінці листопада. В уряді попередили: тепер за запізнення опалювального сезону – з місцевою влади питатиме прокуратура.

Проте більшість міст України з теплом, серед перших – Львів: тут ще відучора теплі батареї у школах, садочках та лікарнях. Після державних установ до тепло дадуть у житлові будинки.

Попри побоювання і столиця буде в теплі – "Нафтогаз" попри борги почав постачати газ комунальному підприємству "Київтеплоенерго".