Стан і жінки, і її немовляти наразі задовільний, кажуть лікарі. Позитивну новину про породіллю у фейсбуці повідомила журналістка Михайлина Скорик.

До теми Коронавірус в Ірпені: людей зі всього будинку хворої просять самоізолюватися

Вночі вагітну жінку забрали з дому на спецмашинах. Її доставили до пологового у Ворзелі, де вона лежала ізольована у відділенні патології. Однак потім її перемістили до пологового у Білій Церкві.

Як почувається матір та дитина: дивіться відео

За попередньою інформацією, жінка могла підхопити вірус від родички, яка напередодні повернулася з-за кордону.

Як розповів перший заступник виконувача обов'язків міського голови Ірпеня Олександр Маркушин, хлопчик народився здоровим, а у матері все менше симптомів коронавірусу. Жінку переведуть в інфекційне відділення, а немовля тимчасово буде на карантині. Чоловік породіллі також перебуває на карантині разом зі старшою дитиною.

Просять самоізолюватися і сусідів хворої. "В нас є вже сухпайки, які ми можемо надати. Також ми розробляємо метод, як допомогти людям, які ізольовані, купляти продукти", – розповів член штабу із протидії коронавірусу Антон Головенко.

Що рекомендують породіллям, які хворі на коронавірус?Не потрібно ізолювати новонародженого від матері, як і відмовлятися від грудного вигодовування (за винятком рідкісних випадків). Адже молоко матері забезпечує захист від багатьох хвороб.

З обмеженої кількості досліджень відомо, що у навколоплідних водах та грудному молоці частинок вірусу не виявлено. Наразі немає даних про те, чи може вірус передаватися трансплацентарно чи через грудне молоко.


Тому матері варто дотримуватися таких рекомендацій: носити медичну маску чи захисний респіратор, коли вона поруч з дитиною; дотримуватися ретельної гігієни рук перед тісним контактом з немовлям та перед торканням до молоковідсоса чи пляшечки. Хорошим рішенням також може бути апаратне зціджування молока та вигодовування дитини з пляшечки батьком чи іншою здоровою людиною (за рекомендаціями Уляни Супрун).

Коротко про ситуацію в Ірпені

  • Коронавірус у жінки виявили на пізньому терміні вагітності.
  • Ймовірно, вона заразилася від своєї родички, яка нещодавно повернулася з-за кордону.
  • Місцеві лікарі 20 березня зробили жінці мазок на ПЛР-аналіз, результат якого прийшов лише 24 березня.
  • Під'їзди у будинку, в якому проживає вагітна та її родина, продезінфікували спеціальними розчинами.
  • Усіх мешканців житлового комплексу попросили залишатися вдома: однак це не примусовий захід, а лише рекомендаційний.

Ексклюзивний коментар 24 каналу про ситуацію в Ірпені: дивіться відео