Валерій Цепкало збирався балотуватися на майбутніх президентських виборах у Білорусі. Втім, його кандидатуру не зареєструвала ЦВК. Про приїзд політика до Києва повідомив його прессекретар Олексій Урбан, передає Інтерфакс-Захід.

Раніше Тихановська зібрала десятки тисяч людей на мітингу у Мінську після затримання вагнерівців

Водночас, мета його візиту поки не відома. До цього Цепкало перебував у Москві майже тиждень. Туди він виїхав разом із дітьми, заявивши, що у Білорусі його можуть арештувати. Водночас, його дружину начебто збиралися позбавити батьківських прав.

Таку інформацію Цепкало начебто отримав від друзів в правоохоронних органах – МВС і КДБ Білорусі.

Цепкало
Валерій Цепкало з дружиною Веронікою і дітьми / Фото muzh-zhena.ru

Водночас, у Білорусі залишилася дружина Цепкала Вероніка. Вона разом із єдиною опозиційною до Лукашенка кандидаткою у президенти Світланою Тихановською проводить передвиборчу кампанію.

Хто такий Валерій Цепкало: коротко

  • Він – колишній глава Білоруського парку високих технологій – спеціального податково-правового режиму, метою якого є створення сприятливих умов для розробки в країні програмного забезпечення, інформаційно-комунікаційних технологій, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності національної економіки.

Думка Після падіння режиму Лукашенка Путін може анексувати частину Білорусі, – Сенцов

  • Цепкало також є кандидатом юридичних наук в галузі міжнародного права. Має ранг надзвичайного і повноважного посла.
  • З 24 лютого 1997 по 2 квітня 2002 року обіймав посаду посла Республіки Білорусь в США і Мексиці.
  • Коли Цепкало заявив про свій намір балотуватися на виборах президента Білорусі, то експерти вважали його найсерйознішим реальним суперником Лукашенка.
  • Втім, Валерію Цепкалу відмовили в реєстрації кандидатом у президенти Білорусі, нарахувавши менше 100 тисяч достовірних підписів за нього.