Міні-серіал із 5 епізодів уже очолив рейтинг найпопулярніших серіалів усіх часів за оцінками глядачів, впевнено обігнавши "Гру престолів".

Читайте також: Серіал "Чорнобиль" хочуть продовжити: що очікувати у 6 серії

Над кіновиробництвом міні-серіалу із 5 епізодів працював американський телеканал HBO та британський Sky. Перші серії уже можна переглянути у вільному доступі.

Читайте також: Серіал "Чорнобиль" від HBO: що відомо про техногенну катастрофу очима США та Великобританії

Після виходу 4-го епізоду творців серіалу звинуватили у плагіаті однієї з п'єс українсько-німецького драматурга Павла Ар'є, проте ті виправдовуються, що ніколи до цього не чули про творчість українця.

Напередодні виходу 5-го заключного епізоду міні-серіалу "Чорнобиль" дізнайтесь, що відомо про місця його зйомок.

Що відомо про зйомки серіалу "Чорнобиль"?

Перед творцями серіалу стояло завдання якнайкраще відтворити картини побуту життя в Радянському Союзі не просто наприкінці 1980-х, а саме після катастрофи на ЧАЕС у 1986-му.

Художник-постановник серіалу Люк Хал зауважив, що таку атмосферу ще дотепер можна відшукати в українських та литовських містах. За його словами, особлива увага була приділена Києву, де "збереглося багато монументальних та унікальних архітектурних об'єктів того часу".

В Україні зйомки відбувались на території двох столичних університетів, національної бібліотеки та на узбережжі Київського моря.

У першій серії "Чорнобиля" з київських локацій можна побачити Інститут гідробіології на проспекті Героїв Сталінграду, що на Оболоні.

Чорнобиль серіал Київ Інститут гідробіології
Інститут гідробіології у Києві з'явився у серіалі "Чорнобиль" від HBO

Фасад цієї будівлі схожий на будівлю прип’ятської міської лікарні МСЧ-126, куди після аварії на ЧАЕС привозили перших постраждалих.

Чорнобильську АЕС замінили на Ігналінську атомну електростанцію у Литві, яку повністю припинили експлуатувати у 2009-му.

серіал Чорнобиль атомна АЕС Литва
Ігналінська атомна електростанція у Литві з'являється в серіалі "Чорнобиль"

Над цифровою моделлю Чорнобильської АЕС для серіалу працювала українська студія Postmodern Digital.

Чорнобиль серіал Чорнобильська АЕС
Над цифровою версією ЧАЕС працювала українська студія

Прип'ять у серіалі замінили на місто-супутник Висагінас біля Ігналінської АЕС. Після закриття станції це місто потроху "вимирає", сьогодні його називають "містом безробітних атомників".

Дивіться також: Прип'ять: місто втраченого майбутнього

Місто зводили на березі озера посеред лісу і заставили типовими радянськими 5- та 9-поверхівками. Щоправда, за словами творців серіалу, вулиці Висагінаса не підійшли, аби повністю відобразити атмосферу Прип'яті.

Для цього краще підійшов спальний район Вільнюса Фабіенішкес переважно із 9-поверховою забудовою. Зйомки відбувались у травні 2018 року.

серіал Чорнобиль Вільнюс зйомки
Спальний район Вільнюса на кадрах серіалу "Чорнобиль"

Чорнобиль серіал Вільнюс зйомки
Район Фабіенішкес у трейлері серіалу про "Чорнобиль"

На знак вдячності місцевим мешканцям творці серіалу пообіцяли привести в порядок громадський простір – на алеї висадили троянди, відмили графіті і навіть збудували новий дитячий майданчик.

Контрольну кімнату реактору ЧАЕС обладнали в одному приміщень закинутої килимової фабрики у Вільнюсі.

Литва Вільнюс серіал HBO
Спальний район Вільнюса використали для зйомок серіалу "Чорнобиль"

Ще частину епізодів знімали у червні 2018 на вулиці Богдана Хмельницького у кварталах від Пушкінської до Володимирської.

На період зйомок установи і магазини на вулицях буквально "перейменовували". Так, інформагенція "Укрінформ" стала "Музичною школою №132", а замість сучасних сіті-лайтів на вулицях з'явилися агіт-плакати тих часів та стенди з газетою "Правда", пише BBC News.

Український актор Володимир Пантелюк, який зіграв у міні-серіалі епізодичну роль російського офіцера під час евакуації з Прип'яті зазначив, що зйомки також відбувались на Подолі, неподалік від кінотеатру "Жовтень".

Серіал "Чорнобиль": дивіться відео трейлеру

Дивіться також: