Серед пропозицій – не лише відомі та популярні маршрути нашої країни, а й нові, представлені для вибагливих туристів вперше.

Під час туристичної виставки UITT'2017, що проходила в Києві 29-31 березня, представники туристичної індустрії українських міст розповіли журналістам сайту "24", чому варто їхати саме до них.

Закарпаття: походи на полонини

Цей регіон запрошує туристів на відпочинок цілий рік. Як навесні, так і влітку популярні – активні форми відпочинку – кінні, велосипедні, пішохідні походи українськими Карпатами. Для тих, хто хоче порелаксувати, можна обрати більш спокійний відпочинок – термальні води, різноманітні СПА. Для гурманів пропонують гастрономічні тури з сиро-винними дегустаційними залами, розповідає представник Туристично інформаційного центру Закарпаття Олександр Коваль.

Додати до свого відпочинку можна і фестивалі. Найвидовищні – період цвітіння Долини нарцисів у Хусті та сакури в місті Ужгороді. За часовим проміжком – це середина квітня-травня.

Є культурно-мистецькі заходи, такі як історична реконструкція, фестиваль рицарів в кінці травня в Чинадіївському замку. В травні розпочнеться фестиваль вогню в Ужгороді,
– відзначає Коваль.

За його словами, значно зросла кількість промаркованих туристичних шляхів. Тому якщо в людини є достатня фізична підготовка – можна походити по горах в супроводі керівників груп.

Уже традиційною є санаторно-курортна база – оздоровлення на основі мінеральної води. З її допомогою можна підлікувати кишково-шлунковий тракт, шкірні захворювання, опорно-руховий апарат. Спеціалізація у різних районах відрізняється.

А от з новинок влітку будуть тури, які пропонуватимуть відвідати полонинські господарства і зробити, до прикладу, бринзу своїми руками. Як зазначає Коваль, це буде Хустський, Міжгірський, Рахівський райони. Наразі – це в процесі розробки та домовленостей.


Ще більше вражень: влітку можна буде піднятися на закарпатські полонини

Також можна замовляти різноманітні романтичні тури, по-особливому освідчуватися в коханні серед високогірних гір, проводити урочистості. Є все – каже представник Туристично інформаційного центру. Лише моря немає.

Вартість відпочинку на Закарпатті залежить від того, що входить в тур. Три дні провести на Закарпатті можна і за 1500-2500 гривень і за 4000 гривень, розповідає експерт. Як правило, всі базові тури йдуть зі Львова. Якщо ж ви хочете організувати поїздку самостійно – найкраще в цей регіон добиратися потягом.

Кам'янець-Подільський: каньйон і ракоподібні скорпіони

Не менш насиченим цього сезону буде й Кам'янець-Подільський. Окрім екскурсій до відомої всім фортеці, цього року в Кам’янці активно розвивається спортивний туризм – скелелазіння, велотуризм, оффроутклуби, так звані позашляхові клуби, що пропонують їзду на позашляховиках, квадроциклах. До речі, восени у місті проходитиме фестиваль екстремальних видів спорту "Benzin".

Традиційно у Кам'янці туристів чекають на гастрономічно-кавовому фестивалі "Подільська турка" – 6-9 травня, любителів прекрасного 2-4 червня запрошують на "Соборна фест", де виступатимуть відомі у світі кам'янець-подоляни, охочих постріляти з лука або просто подивитися, як це роблять інші, – на міжнародний лучний турнір "Кам’яна стріла", що проходитиме 24-25 червня.

Як розповідає PR-менеджер місцевого готелю Віктор Годний, влітку серед туристів користуються попитом пароплави, байдарки на Дністрі.

Можна із сім'єю поплавати на пароплаві. У нас дуже гарний каньйон і є відслонення цього каньйону. Колись там було сарматське море і дно з доісторичними знаками – ракоподібними скорпіонами. Це індивідуально. Зараз розробляємо більш масові маршрути,
– зазначає він.

Тому можна просто приїхати в місто, прогулятися в парку, відвідати замок, атмосферні кафе, ресторани. Якщо є бажання – на день з'їздити в Бакоту, затоплене село цього району (від Кам'янця до Бакоти – це займе 40 хвилин). Якщо полюбляєте дикий відпочинок – в Бакоті можна розміститися в наметах на декілька днів.


На території Бакоти розташований скельний монастир та три цілющі джерела

Тим, хто їде за ще екстримальнішими відчуттями – може спробувати спелеотуризм. Печери для туристів відкриті у Кам'янці та на Тернопільщині, а це зовсім поруч. Це і печера Вертеба, і Млинки, і Кришталева чи Атландина, що розташована неподалік – на Хмельниччині, розповідає Віктор Годний.

Читайте також: Середньовічний замок та мальовничий каньйон: що слід побачити Кам'янці-Подільському

Ціна, зазначає він, залежить від комфорту. Якщо сім'я на трьох людей збереться до Кам'янця на вихідні – поїздка їм обійдеться орієнтовно в 1200 гривень. Це з проживанням та екскурсіями по місту.

Знову ж таки до Кам'янця-Подільського найзручніше добиратися потягом. Один – прямий на Кам'янець, інший їде на Чернівці із зупинкою в Кам'янці. Можна рейсовим автобусом або замовивши уже автобусний тур. Чи власним автомобілем. Однак, зауважте, що ближче до Хмельницького – проблематичніше з якістю доріг.

Тернопілля: борщівська вишивка та старі кордони

Цієї весни Тернопілля пропонує мандрівникам новий маршрут із загадковою назвою "Трансімперія". Це дводенна подорож старими кордонами. Як розповідає представник туроператора "Оксамит-КЛ" Лідія Королюк, у зв'язку з історичними подіями на Тернопільщині пролягав і російський кордон, і австро-угорський, і польський. Цього маршруту раніше не пропонували. Туди ніколи не їздили туристи.

Перший день. Мандрівка польсько-литовським і австрійсько-російськими кордонами. Перша зупинка – село Чернихівці з загадковою церквою з чудотворною іконою Пресвятої Богородиці, далі – старовинні Шельпаки, батьківщина історика, священика УГКЦ Степана Качали, руїни замку князів Збаразьких, Старий Скалат – мала батьківщина Леся Курбаса, музей-садиба з унікальними подільськими старовинними килимами. І остання зупинка першого дня – місто Тернопіль, відвідування етнопростору "Спадок" з приватною колекцією борщівської вишиванки та нічна екскурсія тернопільським підземеллям.


У Тернополлі щорічно проводять масштабні фестивалі борщівської вишиванки

Другий день. Подорож відлуннями Першої світової війни. Виїзд від пам'ятника наймолодшому воїну ПСВ тернополянину Славкові Луцишину, далі – село Глядки-Чернихів – лінія оборони австро-угорських військ, село Мильно – гора Гонтова: залишки позицій, смт. Заложці з фортецею. Наступна зупинка – місто Зборів – військова квартира місцевого кладовища, село Калинівка з братською могилою чеських та словацьких воїнів та село Озерна, у якому розміщений меморіал чеських та словацьких воїнів. Без перебільшення – програма більш ніж насичена та змістовна.

За словами Лідії Королюк, окрім цього, на Тернопільщині є релігійні маршрути: греко-католицькі, католицькі і православні святині – Почаїв, Зарваниця, Язловець. А ще Тернопілля має 33 замки та найдовшу в Україні печеру Оптимістичну. Також на Тернопільщині є печери Кришталева, Оптимістична, Озерна, та Вертеба. В останній, до речі, розташований єдиний в світі музей трипільської культури під землею.

Найкраще доїжджати – потягом. Якщо автомобілем – спочатку їхати на Рівне і звідти на Тернопіль.

Рівненщина: найромантичніше місце в Україні

Не можна говорити про цей регіон і не згадати про відомий туристичний об'єкт-казку Тунель кохання біля селища Клевань, Тараканівський форт чи висококолійну 106-кілометрову залізницю – найдовшу в Європі. На додачу можна відвідати місце, де зберігали свої багатства князі Острозькі – Дубенський замок – чи пройтися старовиними дерев'яними східцями крізь масивні мури Острозького замку.


Залізнична колія "романтичного тунелю" – завдовжки 4 кілометри

На Рівненщині, як і в інших регіонах, також розвивається еко-туризм – можна обрати для відпочинку мальовничі садиби.

Рівне має зручне сполучення. Зокрема, з Києва курсує багато маршруток, якими до Рівного можна дістатися за 3,5-4 години. Або ж добратися потягом чи власним автомобілем.

Чернігівщина: гетьманська столиця

Чернігів розташувався серед мальовничих пейзажів річки Десни. У місті – багато древніх церков і соборів, чудові музеї і дванадцять гармат, які подарував місту Петро І.

Популярними напрямками, розповідає представник туристичної агенції Сергій Михайлюк, є найяскравіша пам'ятка козацької доби Батурин – резиденцієя гетьманів Лівобережної України Івана Мазепи, Пилипа Орлика і Кирила Розумовського (останній залишив по собі триповерховий палац).

Цікавим маршрутом буде Тростинецький дендропарк з унікальною флорою та озерами, родовий маєток Галаганів в Сокиринцях, за 27 км від Тростянця – садиба Качанівка, єдина серед інших в Україні, що збереглася в комплексі, чи садиба Седнів, де знімався "Вій".


У Тронстянці в дендропарку можна побачити безліч різних рослин та погуляти навколо великого озера по штучних горах

Якщо добиратися до Чернігова з Києва по дорозі можна заїхати на батьківщину Кирила Розумовського – село Лемеші. Поруч – Козилецький монастир, у якому розміщений склеп його матері.

За 150 км від Києва, неподалік міста Прилуки розташований Густинський жіночий монастир, центральною спорудою якого є неповторний витвір людських рук – кам'яний Троїцький собор.

Цього сезону Чернігівщина пропонує й чимало фестивалів. "Дерун-фест" відкриває весняний цикл – 29-30 квітня. На відкриття мотосезону тут запрошують тих, кому подобається звучання та драйв вуличної музики – фестиваль "Street art", що відшумить 13-14 травня. Стати творцем чогось нового можна буде на фестивалі театрального мистецтва під відкритим небом "Під маскою легенд", 28 травня.

Добиратися – з Києва можна маршрутками, є два потяги підвищеної комфортності або власним автомобілем – 150 кілометрів, це півтори години їзди.

Запоріжжя: одне з семи чудес України

Не будемо оригінальними щодо цього регіону – бо тут справді найпопулярнішим маршрутом є славнозвісний острів Хортиця – колиска запорізького козацтва, острів серед великого промислового міста. Місце, що входить до "7 чудес України".

Популярним напрямком Запоріжжя є також Кам'яні могили, на рубежі Дніпропетровської і Запорізької областей біля міста Мелітополя пам'ятник археології на території області. Щоправда, зараз через війну на сході України, ці могили закриті.


На Хортиці повністю відтворена атмосфера часів козацтва та Запорізької Січі

На території області є етнографічні місця, починає розвиватися етнотуризм – зелені садиби, приморський та приазовський район Запоріжжя.

До Запоріжжя найкраще добиратися потягом. Є прямий – Київ-Запоріжжя. Із залізничного вокзалу Запоріжжя курсують автобуси до Хортиці.

Як бачимо, і в Україні є на що подивитися та куди поїхати. Тож – обирайте ще не пройдені маршрути та вирушайте до пригод та нових вражень!

Читайте також: Туристичний сезон стартує: куди і за скільки українці поїдуть відпочивати