Про побиття товариша на своїй фейсбук-сторінці написав український режисер та теж в минулому бранець Кремля Олег Сенцов.

Раніше Сенцов і Балух виступають проти постачання води Крим

Володимира Балуха побили сьогодні вночі. Його знайшли тільки вранці. Зараз він у лікарні. Стан важкий,
– написав він.

Згодом Сенцов оновив повідомлення та додав, що загрози життю Балуха немає.

Детальніше про інцидент та стан Балуха

Народна депутатка Ірина Геращенко підтвердила на своїй фейсбук-сторінці слова Сенцова. Вона додала, що побитого Балуха, який був майже без свідомості, знайшла на вулиці жінка. Вона відповіла на телефонний дзвінок Ахтема Чийгоза і допомогла викликати швидку для потерпілого.

За словами Геращенко, Балух перебуває у реанімації, його вже прооперували.

Ахтем Чийгоз, своєю чергою, зауважив, що те, що трапилось із Балухом є "жорстоким побиттям групою людей".

Я в цьому не сумніваюся, враховуючи його кремезну статуру і силу духу, – це продовження тих нападів на АТОшників, волонтерів, що відбуваються при новій владі. Балух ніколи і нікому не дозволить ображати Україну і українців,
– наголосив він.

За словами Чийгоза, він не сумнівається, що саме ця позиція Балуха й послужила причиною нападу на нього в річницю визволення політв'язнів.

"Зараз він лежить на операційному столі. Молимося всі за те, щоб закінчилося благополучно", – підсумував нардеп.

Наразі Володимир Балух перебуває у Київській лікарні швидкої допомоги в відділенні нейрохірургії.

Які травми медики виявили у Володимира Балуха:

  • Тяжка травма голови;
  • Перелом ключиці;
  • Перелом руки.

Тим часом депутат Микола Княжицький з посиланням на свідків зауважив, що напередодні Балух разом із товаришами святкував день народження одного з колишніх бранців Кремля. Поруч нібито перебувала компанія, що спілкувалася російською.

Балух зробив їм зауваження українською. Потім його відслідкували і побили. Перевіряємо цю інформацію,
– додав він.

Балуху зробили операцію

Близько 17 години вечора Ірина Геращенко повідомила, що Володимиру Балуху провели операцію.

"Лікарі зробили і роблять все можливе для стабілізації його стану. Тільки що закінчилася операція, його перевели в реанімацію. У Володі важка черепно-мозкова травма, операція була на голові, стан важкий", – зазначила вона.

За словами депутатки, операцію робив хірург Юрій Андрейко. Реабілітація Балуха може бути тривалою.

Наразі до нього нікого не пускають.

В коментарі 24 каналу ще один колишній бранець Кремля Микола Карпюк підтвердив те, що Володимир Балух наразі перебуває в реанімації лікарні швидкої допомоги та, що йому провели операцію. За його словами, Балух сильно побитий.

Карпюк також підтвердив, що напередодні зустрічався з Володимиром Балухом та іншими товаришами, колишніми політв’язнями. Наразі він телефоном спілкується з ними стосовно інциденту. За його словами, "ніхто нічого толком не знає".

Водночас Карпюк не зміг підтвердити версію щодо "російськомовної компанії", оприлюднену Миколою Княжицьким. Він уточнив, що покинув товаришів трохи раніше і ввечері вже був вдома. Також Карпюк спростував слова Княжицького про те, що компанія зібралася святкувати день народження одного з політв'язнів.

Реакція Офісу Президента

В Офісі Президента на інцидент відреагували миттєво. Там висловили стурбованість та висунули вимогу Нацполіції швидко і повно розслідувати інцидент.

Наразі немає підтверджених даних, які свідчили б про те, що в нападу міг бути політичний мотив. Але всі версії мають бути ретельно перевірені, зокрема політична,
– наголосили там.

Також в Офісі Президента натякнули на те, що у ситуації з Балухом могло мати місце вуличне насильство. Мовляв, останніми роками в Україні воно досягло загрозливого масштабу.

Що кажуть у поліції

  • Правоохоронці наголошують, що наразі встановлюють обставини побиття Володимира Балуха.
  • За їх словами, інформація про інцидент їм надійшла близько 12:00. Для з’ясування всіх обставин події виїхала слідчо-оперативна група Дніпровського управління поліції.
  • Поліція вже попередньо встановила: потерпілого госпіталізували з тілесними ушкодження з Гідропарку.
  • Окрім цього, у Балуха не було з собою мобільного телефона та банківської картки. Вочевидь, ці речі вкрали.
  • Наразі створена слідча група з "найбільш досвідчених та висококваліфікованих працівників поліції", які встановлюють усі обставини злочину.
  • Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків та очевидців події. Окрім цього, поліцейські перебувають у лікарні, аби поспілкуватися з потерпілим, як тільки отримають на це дозвіл медиків.
  • Матеріали зареєстровані у Дніпровському управлінні столичної поліції.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк в ефірі 24 каналу розповів, що за фактом побиття Володимира Балуха поліція вже відкрила кримінальне провадження за статтею "Розбій". Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років із конфіскацією майна.

​Зорян Шкіряк прокоментував побиття Володимира Балуха: відео

Зауважимо, що 7 вересня минула річниця звільнення деяких українців бранців з російського полону. Зокрема, торік до України із кремлівських в’язниць повернули Олега Сенцова, Володимира Балуха, Олександра Кольченка, Романа Сущенка, Едема Бекірова, Миколу Карпюка та багатьох інших.

З нагоди цієї радісної події колишні бранці мали спільну зустріч 7 вересня. Світлиною на своїй фейсбук-сторінці теж поділився Олег Сенцов.

Що відомо про Володимира Балуха:

  • Раніше жив у Криму, був фермером та громадським активістом. Після анексії Криму Росією відмовився від російського громадянства. Узимку 2013 року Балух вивісив прапор України на своєму будинку, пізніше прикріпив на будинок табличку "Вулиця героїв Небесної Сотні".
  • ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року. Мовляв, на горищі його будинку знайшли 90 патронів і кілька тротилових шашок. У березні того ж року Балух оголосив безстрокове голодування на знак протесту проти винесеного йому вироку. Голодував понад 200 днів, це значно підкосило його здоров’я.
  • Підконтрольний Росії суд в Криму засудив Балуха до 5 років позбавлення волі, а згодом після апеляції скоротив термін ув'язнення до 4 років і 11 місяців.
  • Був звільнений з російського полону 7 вересня 2019 року.

Сюжет 24 каналу про побиття Володимира Балуха: відео