Вивезення і переробку батарейок оплатили великі торговельні мережі, в яких вони продаються. Також до фінансування долучилися приблизно 100 компаній та організацій, які збирали використані батарейки, зазначила очільниця руху "Батарейки, здавайтеся!" Любов Колосовська, пише "Радіо Свобода".

Зверніть увагу "Розумні" стаканчики, які можна відстежувати: McDonald's і Starbucks здивували новинкою

Київська міська державна адміністрація також налагодила збір батарейок у столиці, та готується вивозити до переробників власну партію цих відходів, обсягом щонайменше 70 тонн.

Чим небезпечні використані батарейки

За результатами українських і західних досліджень, одна батарейка забруднює важкими металами та солями до 16 квадратних метрів ґрунту. В Україні немає жодного підприємства, яке офіційно переробляє батарейки. Єдине експериментальне виробництво у Львові мало невеликі масштаби та закрилося.

До слова, перша партія батарейок, які відправили до Румунії, – це лише 1% від обсягу, який імпортують до України щороку.

Що вимагають активісти

Активісти закликають Верховну Раду ухвалити вже поданий до неї законопроєкт номер 2207-1, який регламентує поводження з батарейками, та зобов'язує фінансувати переробку тих, хто їх виробляє та продає. Наразі українські закони не передбачають європейських підходів до поводження з такими відходами.

Що ж до інвестування в українську переробку, то вона буде можливою лише після того, як всі виробники та продавці батарейок в Україні відповідатимуть за їхній збір та платитимуть за утилізацію.