На будівлю Інституту національної пам'яті та його керівника Володимира В'ятровича останнім часом почастішали напади. В інтерв'ю для сайту історик "24" висловив обурення щодо бездіяльності правохоронних органів та припустив, хто би міг бути організатором подібних акцій.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Володимир В'ятрович: У пошкодженні Щорса винні ті, хто заважає його демонтажу

"Я не працівник правоохоронних органів, щоб знати, хто за всім цим стоїть. Ми вчасно інформували правоохоронців про всі інциденти: про напад на мене, про спроби спалити двері в Інституті, про обливання їх кров'ю, про розбиті вікна, про похоронний вінок на моє ім'я тощо. Інформували про це і поліцію, і Службу безпеки України, але, на жаль, жодної серйозної офіційної відповіді не надходило", – сказав він.

Що мене турбує в цій ситуації? Те, що поліція повідомила: вона сприймає напади як окремі хуліганські атаки і не бачить зв'язку між ними. Відповідно, не бачить й підстав об'єднувати це в одну справу,
– додав В'ятрович.

"Якщо розглядати окремо одне якесь вибите вікно, то це дійсно виглядає як хуліганський вчинок. Але це якщо не брати до уваги, що перед тим були випалені двері, а перед тим – облиті кров'ю двері, а перед тим – напад на мене. Здається, тут просто таки напрошується зв'язок між всіма цими подіями, і якщо все це об'єднати, то стане очевидно, що мова йде не просто про якісь хуліганські дії, а про спроби залякати співробітників Інституту", – каже він.

Голова Інституту нацпам'яті також вважає, що всі напади зумовлені декомунізацією – одним з основних напрямів роботи цієї установи. Він також не виключає, що одним із безпосередніх замовників подібних нападів може бути Віктор Медведчук.