Головне голосування – бюджет на наступний рік – внесли на порядок денний спочатку на четверту вечора у четвер, 7 грудня, однак почали розглядати лише за шість годин.

Читайте також: Бюджет-2018: головні цифри України

"Ми запровадили нову модель державної політики – середньострокове бюджетне планування. Цим самим ми закладаємо план розвитку економіки країни на перспективу. Тобто орієнтуємось на майбутнє, створюючи основу для проведення системних глибоких реформ", – зазначив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

Бюджет розглядали вже в другому читанні. Однак фракції одразу почали критикувати доопрацьований проект.

Медична субвенція недофінансована на 4 мільярди гривень, це зарплати медпрацівників. В той час знаходяться кошти в бюджеті між першим і другим читанням 16 мільярдів гривень на субсидії,
– обурена народний депутат від фракції "Самопоміч" Тетяна Острікова.

Олег Ляшко від "Радикальної партії" переконаний, що мінімальна зарплата у розмірі 3700 гривень – мало.

Проект бюджету на 2018 – рекордний за сумою видатків та доходів. Багато грошей запланували на соціальну сферу. А от одна з найбільших статей видатків – оборонна сфера. Проте на армію все одно виділили удвічі менше ніж планували.

Ми мали розмову з Міністерством оборони і вони бідні також, хороші менеджери опускають очі. Сьогодні оці видатки, які оці люди олігархи дали на оборону становлять 46% від потреби армії,
– зазначив нардеп від "Самопомочі" Олег Березюк.

Та не армією єдиною. Вже під час засідання, без уточнень і пояснень велику кількість грошей перерозподіляють. Не дивлячись на критику депутатів , державний бюджет ставлять на голосування.

Читайте також: Такого давно не бувало, – Порошенко відреагував на ухвалення бюджету

"Фінансування сільської медицини збільшилося від 4 до 6 мільярдів. До 164 мільярдів зросла національна безпека і оборона. збільшилося фінансування на будівництво і відновлення доріг до 40 мільярдів. Збільшився фонд енергоефективності, знизилися ставки ренти на нові свердловини", – зазначила представник Президента у Верховній Раді України Ірина Луценко.

А от 45 депутатів відмовились голосувати за бюджет.

Так ділити гроші платників податків не можна. По-перше, не зрозуміло, чому саме стільки. Далі немає поняття, пояснення. А якщо наприклад 6 мільярдів гривень на Генеральну прокуратуру дадуть суспільство. Чому саме 6 мільярдів?
– прокоментував народний депутат від "Самопоміч" Єгор Соболєв.

Розійшлися депутати близько опівночі. А засідання Ради з п'ятниці перенесли, аби відпочити від бюджетної ночі. Анна Сердюк та Віталій Колот, 24 канал.