Каштани не завжди росли у Києві. Ще двісті років тому їх тут майже не було. Вони прикрашали здебільшого Поділ та околиці міста. За легендами, майбутній символ Києва першим тут посадив ще митрополит Петро Могила.

Тож найстаріші каштани столиці мали б святкувати трьохсотрічний ювілей. Масово озеленювати ними Київ почали у 19-му столітті. Тоді ж заклали легендарну каштанову алею у центрі.

Поступово рожево-білого цвіту ставало все більше у парках та алеях. З приходом радянської влади в місті почалися суботники. І каштани з'явилися ще й поруч з багатоповерхівками. Бо під час таких толок кияни радо обсаджували улюбленими деревами рідні під'їзди. Незабаром знайти в Києві вулицю без каштанів було годі.

Наприкінці 60-х київське керівництво схопилося за голову: в міста не було власного герба. Не довго думаючи, його зліпили з радянських символів та листка каштана — його намалювали в центрі. Ні в кого не виникло ані найменшого сумніву, що суцвіття є головним брендом столиці.

Згодом герб Києва змінився. А символ перекочував у київський логотип. І тепер уже у вигляді зеленого плоду він продовжує рекламувати місто.