Кредитні шахраї працюють за простою схемою — заманюють довірливих людей вигідними умовами: кредит без довідки про доходи, швидко та під малий відсоток. Телефоном люб’язні клерки запросять до їхнього офісу оформити договір. Підпис — і ви на гачку. Потім клієнту пояснюють: він має внести до 10 тисяч начебто страховий внесок. Одна з жертв цих "кидал" Оксана.

За тиждень або й менше на жертву починають тиснути, мовляв, договір підписали — починайте віддавати гроші. А кредиту, за яким власне людина і зверталася, вона ніколи так і не отримає. Лише у Києві таких офісів працює щонайменше 8. І всі вони мають схожі з відомими банками назви. На це й розраховують нечисті на руку ділки.

Директор превдокомпанії приїхати в офіс відмовився. Працівникам сказав нічого не боятися, а згодом вимкнув телефон. Персонал змінюють часто, заманюють вигідними умовами. Студентка Соня приїхала з Вінниці. Працює в офісі четвертий день, її напарник — перший. Оголошення про роботу знайшла в інтернеті. Хотіла заробити на відпочинок, а тепер дає пояснення слідчим.

Читайте також: Чим закінчилось досудове засідання над "тітушками"

Таких "псевдокредиторів" по Україні безліч, стверджують активісти, назви та адреси постійно змінюються. Всі вони афільовані до двох компаній. Головний офіс раніше був у Донецьку, потім переїхав до Харкова, а тепер — у Києві. На дзвінок активістів там відреагували спокійно.

Потерпілі та активісти вже більш ніж півроку пишуть заяви у міліцію на шахраїв. Однак, окрім відкритих кримінальних проваджень, жодних результатів поки немає. Натомість на Закарпатті подібну організацію суд уже визнав винною. Тож аби не стати жертвою кредитних шахраїв, позику краще брати у банку.

До слова, правоохоронці та СБУ ліквідували канал постачаннянаркотиків на Київщину.