Запевняють в департаменті містобудування КМДА. При чому, більшість з цих незаконних новобудов вже на останньому етапі будівництва, а відтак майже всі квартири там розпродані.

Тому, чи отримають інвестори свої квартири чи ні — більше схоже на гру в лотерею. Долю таких незаконних забудов вирішує суд. Аби їх узаконити, споруди мають бути приведені у відповідність до офіційних проектів, не порушувати висотність та інші параметри. Крім того, забудовник повинен отримати усі необхідні дозвільні документи. Якщо порушення не виправлять, то будівлю буде знесено. Інвестори ж, у цьому випадку, залишаються ні з чим. Адже в більшості випадків свої права на житло доводиться відстоювати в суді. Такі процеси тривають роками і шанси відвоювати свої кошти у забудовника мінімальні, запевняють правозахисники.

При цьому, за обман інвесторів, українським законодавством передбачена лише адміністративна відповідальність. Тому аби не потрапити в халепу, фахівці радять, перед тим як вкласти гроші в будівництво ретельно перевірити наявність всіх документів, бажано разом з юристом. Забудовник обов'язково має пред'явити документи на землю. Зверніть увагу на її цільове призначення — ділянка має бути відведена під житлове будівництво. Також у девелопера мають бути вихідні дані від міста, тобто містобудівні умови та технічні умови від інженерних служб. Обов'язковий — проект об'єкту, зареєстрований в містобудівному кадастрі. А ще девелопер має отримати дозвіл на початок будівельних робіт.

Наявність цих документів можна перевірити й на спеціальному порталі Центру моніторингу забудови Києва. Червоним кольорам там позначені всі незаконні об'єкти, в які не варто вкладати кошти. Аби зменшити їхню кількість, фахівці радять знову повернути функцію архітектурного контролю місцевій владі, ввести кримінальну відповідальність для недобросовісних компаній та заборонити вкладати гроші на початкових етапах будівництва.