Про це йдеться у випуску програми "Схеми" (спільний проект Радіо Свобода та каналу "UA:Перший").

Держохоронці охороняли заклад до останнього відвідувача. Окрім цього, вони перевіряли списки запрошених, паркували авто та слугували почесною вартою у формі, віддаючи честь гостям.

Кілька співробітників УДО очікують біля Будинку офіційних прийомів
Кілька співробітників УДО очікують біля Будинку офіційних прийомів

Святкували 50-річний ювілей 28 серпня у Будинку офіційних прийомів Державного управління справами у центрі Києва. Для зручності гостей ювіляр залучив працівників Нацполіції, які для цього вимикали світлофори та ставили регулювальника.

Серед гостей були міністр молоді і спорту Ігор Жданов, віце-прем’єр-міністр В'ячеслав Кириленко, голова ЦВК Михайло Охендовський. Привітати Гелетея приїхали також керівник держпідприємства "Укроборонпром" Роман Романов, низка голів вищих судів (Богдан Львов, Ярослав Романюк, Борис Гулько).

Не оминули свята і екс-прем’єр Арсеній Яценюк, нинішній очільник уряду Володимир Гройсман. А також спікер парламенту Андрій Парубій та генпрокурор Юрій Луценко. До слова, на весіллі генпрокурора помітили співробітників УДО за виконанням невластивих їм функцій.

Цього працівника УДО знімальна група
Цього працівника УДО знімальна група "Схем" фіксувала згодом на весілля сина Генпрокурора Луценка

На запитання для чого працівників держохорони так масово використали для обслуговування його приватного банкету Валерій Гелетей відповів так:

Я маю право на те, щоб відсвяткувати в тому форматі, кого я охороняю, кому я забезпечую безпеку, з ким я спілкуюся, від життя яких залежить моя доля. Де б це не було: перукарня, будь-які інші місця. Там, де присутні перші особи, завжди є людина, яка віддає честь, це порядок для військовослужбовців. Тому тут немає жодних порушень.

Проте закон не передбачає для Валерія Гелетея, як очільника УДО, супровід держохорони. Ювіляр не тільки використовує працівників УДО в цілях власної фізичної охорони, а і як приватних водіїв для своєї родини.

Держохоронець Олександр Зубко возить дружину, сина та невістку свого начальника на коштовному автомобілі Audi Q7 2016 року випуску, вартістю щонайменше у 70 тисяч доларів. Цього авто немає у декларації посадовця.

Невістка очільника УДО Валерія Гелетея, якій допомагає вийти з авто співробітник УДО
Невістка очільника УДО Валерія Гелетея, якій допомагає вийти з авто співробітник УДО

Як з'ясувалося згодом, членів родини очільника УДО він возить систематично на постійній основі. До прикладу, відвозить та забирає сина свого начальника зі школи.

Проте Зубко не особистий водій родичів Валерія Гелетея, якому вони платять власні кошти. За фахом він – головний спеціаліст автотранспортного Управління держохорони, який отримує понад 10 тисяч гривень зарплатні із держбюджету щомісяця. А транспортування сина начальника не входить до його обов’язків.