У Київській міськраді зазначили, що всі дитячі садки та школи столиці обладнані системами відеоспостереження. У першому ж закладі в центрі, який журналісти обрали для перевірки навмання, знайшли тому підтвердження. Лише на вході одразу три камери.

Читайте також: Сам на сам із вчителями: у сільській школі на Львівщині вчиться всього один школяр

"Можна спостерігати за тим, що відбувається і на подвір'ї, і в приміщенні, і на вході", – заявила бібліотекар гімназії Тетяна Чумак.

Близько 20 камер загалом стежать за тим, що відбувається у цьому навчальному закладі. Відео з них передають до міського дата-центру, його, якщо необхідно, може використати поліція. Кадри зберігають у єдиному реєстрі місяць, після чого автоматично знищують.

Наразі встановлено 2006 камер відеоспостереження і 1211 відеореєстраторів,
– сказав Директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров.

В середньому міськрада встановила по дві камери на заклад у місті. Здебільшого їх кріплять при вході чи у внутрішньому дворі. Додаткові камери може встановити заклад за власний кошт. Головне, аби батьки не були проти місця їхнього розташування. До того ж дітей охороняють особисті охоронці закладу.

Усі заклади дошкільної освіти, а також загальної середньої забезпечені таким пристроєм як тривожна кнопка, яка передає сигнал до відповідної охорони,
– наголосила директор департаменту освіти Олена Фіданян.

Але ці камери не зупинять зловмисників. Лише зафільмують злочин та допоможуть знайти винуватця. А от по-справжньому захистити можуть охоронці. Журналіст 24 каналу провів експеримент, аби дізнатись чи може стороння людина пройти всередину школи. Не зважаючи на те, що навчальні заклади обладнані відеосистемами, у двох випадках з трьох охоронці не стали йому на заваді.

У багатьох школах у ролі охоронця – бабуся-вахтер. Такий блокпост не складно обійти, якщо скласти правдиву легенду, чи, наприклад, попроситись у їдальню. Але холоднокровна бездушна охоронна система будь-яким умовлянням не повірить. Подібну техніку заклад може встановити для безпеки дітей за власний кошт.

школи
Охоронна система

Нині міська влада розпочала перевірку роботи систем відеоспостереження у школах та дитячих садках Києва. Системи за необхідністю будуть встановлювати. Чиновники розповіли, якщо камери немає, то її просто могли вкрасти. Відомо майже 50 подібних випадків. Зловмисників наразі розшукує поліція.