Попри постійні обшуки правоохоронців, Інтернет рясніє різноманітними оголошеннями про продаж бурштину. Ні для кого не секрет, як і де копають дорогоцінну смолу, але мало хто розповідає, що з нею відбувається далі.

Ціни на бурштин різні – залежить від розміру каміння та його якості. Найдешевше кілограм поліського золота можна купити за 4 тисячі доларів за кілограм.

В одній із кімнат Інституту матеріалознавства, що належить до Національної академії наук, не один рік працюють станки підпільного цеху, де обробляють бурштин. Територія інституту охороняється, а заїзди перекриті шлагбаумами. Впускають туди лише за перепустками.

Читайте також: Як бурштинова лихоманка захоплює нові землі

Про офіс, який понад 2 роки служив підпільним цехом, керівництво держустанови знає.

Ми уклали договір, пройшли всі процедури. Фірма орендувала в нас приміщення. Ми знали, чим вони займаються – ювелірними виробами,
– пояснив заступник директора інституту Михайло Заворотний.

В документах вказано, що приміщення в інституті орендувала фірма "Укрбудпромінвест". Яка, окрім будматеріалів, деревини та вирощування городини, займалася ще й ювеліркою. Юридична адреса фірми розташована у смт. Коцюбинське, що на Київщині.

За офійними даними українських прикордонників, лише минулого року через українсько-польський кордон намагалися перевезти понад 500 кілограм відбірного бурштину. На сусідніх пунтках пропуску ця цифра втричі більша. Мова йде про тонни контрабандного каміння, мільйонні тіньові прибутки та мільйонні збитки для держави.