Ціла хвиля обурення накрила соцмережі, коли на сайті російського культурного центру в Києві з’явилася новина: "Украинские школьники отправляются в Москву и Петербург". І далі за текстом: "Ребята с нетерпением ждали эту поездку. У них будет возможность встретиться со своими сверстниками из России и рассказать им об Украине, подружиться", – йдеться в повідомленні.

Багато українських користувачів соцмереж для себе раптом відкрили, що організатором цієї поїздки виявився такий собі центр "Россотрудничество", який і сьогодні спокійно, не дивлячись на війну, продовжує діяльність в центрі Києва. Він не тільки час від часу вивозить українських школярів до Росії, а проводить заходи, на яких пропагують так званий "русский мир". Там виступають священики Московського патріархату та представники прорадянсько-орієнтованих ветеранських організацій. Сам центр пропагує себе, як культурно-освітній заклад.

Читайте також: Як вкрадені мільйони Януковича опинилися у друзів Порошенка

Втім, ось що цікаво: на його сайті йдеться, що в своїй роботі центр керується російським законодавством. Ну, непогано так, в Україні влаштувалася російська структура, що фінансується російським урядом і живе за їхніми законами. По-друге, як також йдеться на сайті цього центру, одним з основних напрямків його діяльності є робота з "соотечественниками". Вам нічого не нагадує це слово? Свого часу в мешканців Криму та Донбасу Кремль теж оголосив "соотечественниками", яких не можна кидати на поталу жорстоким бандерівцям, і ввів свої війська на українські землі.

А ще ось чудове: минулого року, як йдеться на сайті, в Миколаєві цей центр провів святкування 8 березня, участь в якому взяли дві скандальні організації – "Молода Гвардія" та "Русич". Саме ці дві структури також брали участь в так званому "Антимайдані", який жорстоко розправлявся з протестувальниками під час Революції гідності.

Крім цього, ці дві проросійські організації навесні 2014 року палко вітали в Криму прихід зелених чоловічків, тобто окупаційних військ Російської Федерації. Але навіть після початку війни з Росією ці організації спокійно збираються в Миколаєві на святкові заходи, а координує їхню діяльність російська урядова структура, яка, в дусі гібридної війни, продовжує пропагандистську обробку українських громадян.

Отож, просте запитання: куди при цьому дивиться СБУ? А СБУ, виявляється, навіть не в курсі цієї ситуації. Очільник відомства Василь Грицак на пряме питання про вивезення українських школярів до Росії відповів, що йому про це нічого не відомо. При тому, що наша команда журналістів зробила два розслідування про діяльність цього російського пропагандистського осередку в Києві та передала їх в СБУ. Але для Служби Безпеки України вони чомусь виявилися нецікавими.

Читайте також: Чому насправді Америка припинила видачу віз росіянам

Натомість СБУ вирішила перевірити нас, журналістів. Нещодавно рівненські кореспонденти отримали листа від обласного управління Служби безпеки, в якому відомство вимагало надати всю фінансову звітність за нашим проектом розслідувань. Бо, мовляв, звітування перед українською спецслужбою – це священний обов’язок кожного громадянина в умовах війни з Росією.

А ще, на думку СБУ, росіяни, які ведуть проти нас війну, можуть використовувати громадські ініціативи із Західної Європи та США для ведення підривної діяльності в Україні. А тому СБУ всіх перевіряє і збирає інформацію. Напевно, уряду Канади, який фінансує нашу програму розслідувань буде цікаво дізнатися, що українська спецслужба підозрює його в роботі на росіян. В той час, коли справжня російська урядова структура абсолютно безперешкодно проводить свою роботу в Києві. Ось така правда про українські спецслужби на четвертому році із Росією.