За три роки роботи археологи докопались до 12 століття. І знайшли цілу вулицю часів Київської Русі.

Ймовірно саме на місці теперішньої Поштової площі Перуна скочували з капища. Але докази залягають глибше. Проте, не дочекавшись закінчення розкопок, інвестор поставив бетонні опори, на яких плиту – стелю майбутнього торговельного комплексу. Тепер мають намір зробити підлогу. Уже зроблені заглибини під бетонну плиту, бо, мовляв, без неї усе обвалиться. Археологам доведеться працювати під плитою, лежачи.

Читайте також: Артефакти на Поштовій площі під загрозою, бо інвестор не фінансує розкопки

Археологи не можуть бути в залежності від інвесторів. 27 мільйонів, які виділили в КМДА, вистачить лише на консервацію знайденого. А 100 метрів, які забудовник готовий виділити на музей – мізер.

Цю інформацію краєзнавці, журналісти й археологи виклали в петиції до КМДА. Днями на неї отримали відповідь. Міська влада радить поки утриматись від розкопок, бо вивчають ситуацію.

Додатково надіслано лист до Міністерства культури України з пропозицією розглянути на робочій групі заходи щодо подальшого дослідження, музеєфікації, створення музею археології Києва на Потовій площі та можливості проведення міжнародного конкурсу з метою визначення майбутньої архітектурної концепції музею.

Читайте також: Поставили хрест: де у Києві шукати відгомін язичництва та витоки християнства

А це Велика Британія, Місто Йорк, Музей вікінгів. Він тут з'явився 35 років тому.

Спочатку тут теж мали будувати торговельний центр. Проте археологи наштовхнулись на поселення і переконали владу тут створити музей. Щороку сюди приїздить тисячі туристів. Тут проводять фестивалі та реконструкції боїв.

Відповідно, побільшало готелів, ресторанів, усіляких крамниць. Ну і, зрозуміло, надходження до бюджету міста зросли.

В Україні теж міг бути схожий музей. В той самий час у 1980 роках його ініціювали наші археологи. На місці, решток справжніх, Лядських воріт. Проте їх зруйнували у 2000 роках під час реконструкції Майдану. А потім побудували нові трохи далі. Хоча влада, як і нині, обіцяла музей.

Читайте також: Відсьогодні почали діяти нові правила оплати паркування у Києві

Що ж до інвестора, то його представники на телефоні дзвінки не відповідають. Журналісти уже не раз доводили, що структура досить сумнівна. Бо за місцем юридичної адреси в Україні офісу немає. А в Британії на вказаною адресою прописано зо півтисячі фірм.