Саме через мажоритарку до політики потрапляють пройдисвіти та крадії, які отримують в парламенті недоторканість та доступ до ухвалення рішень в інтересах власного бізнесу. Коли Петро Порошенко балотувався на виборах президента, він обіцяв поміняти систему виборів на відкриті списки, що означає ліквідацію мажоритарки. Аналогічно було обіцяно в коаліційній угоді.

Але скоро виповнюється чотири роки президентства Порошенка – і ним нічого не зроблено для втілення своєї обіцянки. Більше того, найближчий соратник Порошенка, сірий кардинал та "смотрящий" державних потоків Ігор Кононенко займається окучуванням округу з центром в Обухові, що в Київській області. Це красномовніше за будь-які слова каже, що президент зацікавлений у збереженні нинішньої системи.

Читайте також: Рейтинги чи безпека України: чим жертвує Порошенко заради другого терміну

Кононенко, який є одіозним політиком, навряд чи зможе знову потрапити до парламенту через список – його наявність буде величезним компроматом, який підриватиме рейтинги партії, яка наважиться його включити.

Тому Кононенко вирішив балотуватися через округ, де можна отримати депутатство шляхом масового скуповування голосів або обдаровування виборців.

Як колишній член блоку Черновецького в Київраді, Кононенко добре знає цю технологію. І от, протягом останніх місяців, в облюбованому Кононенком окрузі відбуваються неодноразові спроби підступити виборця.

Так, на новий рік Кононенко роздавав у окрузі сумки зі своїм логотипом, вручав шкільні автобуси та відкривав спортивні майданчики зі штучної трави, відремонтовані коштом бюджету – тобто одіозний соратник Порошенка пішов протоптаною дорогою брудної політики підкупу.

Але апофеозу це абсурдне явище сягнуло на свято 8 березня, коли Кононенко роздавав подарункові набори з власним прізвищем. Цього разу замість гречки виборців підкупали засобами особистої гігієни і махровими рушниками китайського виробництва з написом "Гарного дня! Ігор Кононенко".

А коли ж Кононенка запитали про підкуп виборців, він зробив покер-фейс: "На сьогоднішній день виборів немає, ми не перебуваємо у виборчій кампанії, тому немає предмету розмови". Відповідь найближчого соратника президента на питання, чому він засіює виборчий округ у Київській області, нагадує мені чорний гумор "Немає ручок - немає і варення".

Тому Кононенко обрав саме цей округ і чому роздає косметику – запитаєте ви? Бо саме на території округу, в місті Українка, знаходиться підприємство з виробництва цієї косметики Acme-Color, яке належить куму Конененка.

В них ще спорідненість і на спортивній ниві. Власник підприємства Сергій Дячук є головою Федерації спортивного боулінгу України, а Кононенко – її почесний президент.

Читайте також: Золотий парашут: як топ-посадовці вкладають чималі гроші у бізнес в Євросоюзі, а не Україні

Тому, думаю, до виборів Кононенко буде головним постачальником шампунів до домівок виборців, а Кононенком може буде витертися або попрасувати його. Але чи допоможе йому це придбати омріяний мандат?

Нинішній депутат за цим округом Віктор Романюк від "Народного фронту" написав скаргу на свого колегу по коаліції до правоохоронних органів.

 Віктор Романюк
Віктор Романюк

"Інформую Вас про намагання групи пов’язаних осіб дестабілізувати ситуацію в Обухівському та Васильківському районах Київської області з метою реалізації практики перетворення громадян України в убогу і сіру безперспективну масу в угоду самоствердження власних політичних амбіцій, продовження практики епохи януковича і його оточення щодо знищення нашої державності", – зазначив він.

Технології Кононенка вже не вперше використовуються на цьому окрузі. Схожими методами пробивала собі дорогу до парламенту в 2012 році одіозна Тетяна Засуха, в результаті чого вибори там були визнані світом як сфальсифіковані.

Тоді протягом багатьох днів після виборів окружна виборча комісія виявилася нездатна обробити протоколів, а Засуха обрала тактику "підставних спостерігачів", які оскаржувати вибори на дільницях, де виграв її конкурент.

Тетяна Засуха
Тетяна Засуха

У підсумку, на виборах 2012 року округ взагалі залишився без депутата, а на повторних перевиборах у 2013 переміг регіонал Руслана Бадаєва, який, за оцінками, скупив десятки тисяч голосів. Зараз, через чотири роки після Революції гідності, технології відрізняються хіба що тим, що Кононенко поки роздає не гроші, а подарунки.

Сьогодні сірий кардинал Порошенка відповідає в "БПП" за всю Київську область, а його заступником і правою рукою став колишній генпрокурор і керівник київської міліції Віталій Ярема, що має допомогти зібрати в кулак весь адмінресурс області.

Така політика близька Порошенку за духом. Він теж починав за мажоритаркою – вигрив Вінницький округ рівно 20 років тому з перевагою всього в 58 голосів, а тому він знає, як включати адмінресурс для того, щоб завести в парламент потрібну людину – бо вирішальні голоси за Порошенка на тих далеких виборах дали виправні колонії на території області.

Читайте також: Як Аваков завдає збитки державному бюджету

Нинішні правлячі еліти зацікавлені в збереженні мажоритарки, і вони активно ведуть вже виборчі кампанії. Порошенко не залишає планів провести вибори до Ради вже влітку 2018 року за чинним законом, де спробує зібрати кишенькову більшість за рахунок підкупу голосів.

Заради цього Порошенко став педалювати і питання оновлення складу Центрвиборчкому.

Щойно буде змінено склад ЦВК, який пересидів на посадах зайві чотири роки, цьому органу буде повернуто легітимність, і Порошенко почне улюблену гру з шантажу та викручування рук, аби законсервувати нинішні правлячі клани на найближчі п"ять років та гарантувати собі безпеку від переслідування.

Тільки в наших силах це зупинити – і справжнє оновлення влади та усунення корупціонерів буде здатне змінити життя українців на краще.