На початку 2000-их поруч із фундаментом Десятинної церкви, яка була зведена у 989–996 роках, та зруйнована у 1240 році, священнослужителі УПЦ (МП) встановили намет. Згодом – викопали фундамент і звели стіни. Спочатку дерев'яні, після цього – кам'яні. Так з роками це перетворилося на капітальну споруду, яка збудована незаконно. І допомагали у цьому люди з оточення Віктора Януковича.

Читайте також: У Києві відбулись сутички між прихожанами "монастиря" УПЦ МП та активістами: фото з місця подій

Як йдеться у розслідуванні ТСН, фактично усі ці роки органи контролю офіційно засвідчували – так званий Десятинний монастир є самозахопленням. Але ніхто нічого не робив. У 2007 році Держземінспекція спільно з прокуратурою провела перевірку так званої каплиці УПЦ МП. "Документи, що посвідчують право власності чи право користування земельною ділянкою, в тому числі на умовах оренди у релігійної громади відсутні, про що складено акт перевірки", йшлося в документах.

У 2014 році на місце захопленої священиком УПЦ (МП) ділянки приїздила комісія з Мінкульту і теж визнала – жодних документів на землю не мають, а будівля зводилася без документів.

Тим часом, храм обклали каменем і зробили фундамент. Його спробували легалізувати через суд. У 2012 році, за каденції Віктора Януковича, Шевченківський суд визнав право власності на храм за громадою. Тодішнє керівництво Національного музею історії, на території якого звели храм, погодилось із рішенням. Фактично суд узаконив споруду, яка не мала права власності на землю.

Читайте також: Вночі у Львові горіла церква Московського патріархату

Тетяна Сосновська вже два роки обіймає посаду директора нацмузею історії, на території якого Московський патріархат і звів так званий Десятинний монастир. Вона реально боїться за власне життя.

"Мені декілька людей сказали (про погрози – 24 Канал). Це правда. Погрожували ті представники Церкви, які на самому початку приходили до мене і на моє прохання і мою вимогу надати документи говорили, що всі ми по землі ходимо. У тебе є діти. Вони повністю мені розповіли про мою сім'ю", – стверджує директор музею.

Пізніше водій настоятеля храму архимандрита Гедеона Харона на зауваження директора поводити себе тихіше на території музею сказав, що Тетяні Сосновській відріжуть голову.

Читайте також: Мухарський зняв новий кліп і присвятив його арештованим за підпал будівлі УПЦ МП

Офіційно Десятинний монастир незареєстрований і є поза законом.

"Монастир, в назві якого вжито слово Десятинний, до нас не звертався", – переконує директор Департаменту у справах релігії Мінкультури України Андрій Юраш.

Релігійна громада на честь Рідзва Пресвятої Богородиці, яка діє в самовільно збудованому храмі біля залишків Десятинної церкви, зареєстрована за зовсім іншою адресою – вул. Велика Житомирська, 6-А, квартира, 9. На околицях Києва у Голосіївському районі діє монастир з такою ж назвою – на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Його настоятель – архимандрит Гедеон. Він – настоятель так званого Десятинного Монастиря.

"Таким чином можна сказати, що зареєстрований на адресою у Голосіївському районі монастир – де-факто діє за адресою Володимирська, 2. Хоча там жодної реєстрації немає", – сказав Юраш.

Читайте також: УПЦ МП знову оскандалилась щодо "участі" у війні на Донбасі на стороні бойовиків

Цікаво, що релігійна громада на честь Різдва Пресвятої Богородиці зареєстрована на Михайла Гойхмана. В пресі його називали "смотрящім" колишнього прем'єра Арбузова за банками.

Поспілкувавшись з колишнім керівництвом міста, стало відомо, що саме Гойхман від Адміністрації президента Януковича керував питанням відновлення Десятинної церкви. Він був присутній на усіх зустрічах. Арбузов також приїздив сюди ледь не щонеділі, як і староста релігійної громади екс-регіонал нардеп Юрій Мірошніченко. Останній взагалі пропонував тут звести православний комплекс для УПЦ (МП).

Саме ці люди від президента Януковича лобіювали будівництво храму на залишках Десятинки, перекривши їх монолітної плитою. Утім суспільне незадоволення таким варварством стримали владу від офіційних дозволів. Аби заспокоїти ситуацію – рештки фундаментів засипали. УПЦ (МП) досі прагне застовбити за собою це сакральне місце.

Нагадаємо, все розпочалося з того, що 25 січня, активісти націоналістичних організацій "С-14", "Традиції і порядок" та "Сокіл" влаштували демонтаж інформаційної таблиці так званого Десятинного монастиря, який розміщений на території розкопок Десятинної церкви у Києві. Вночі приміщення намагалися підпалити невідомі. Поліція за спробу підпалу затримала двох киян – Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня. Вони є архітекторами, а один з них – учасник АТО. Суд арештував їх на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 2,2 мільйона гривень. Хоча прокуратура просила лише домашній арешт.

Після цього у мережі пройшов флешмоб на захист активістів. А петиція про знесення каплиці УПЦ МП в Києві зібрала необхідну кількість голосів.