Всього лише одна чайна ложка меду на день здатна врятувати від багатьох недуг. У цьому переконують пасічники, які приїхали сьогодні в Пирогово. На честь свята обіцяють ціни демократичні. І щедро дають ласувати своїми надзвичайними солодощами.

Прийшов Спас – пішло літо від нас. Наші пращури вважали, що у ці серпневі дні пора прощатись з літом. Тож, час збирати його щедрі дари і ласувати медом.

Пан Анатолій привіз мед із Чернігівщини. Каже, його пасіка не проста.

Все таки пасіка на колесах. Якщо пасіка не буде на колесах, самі розумієте. Треба їхать. Транспортні витрати. Не від нас усе залежить. Приходиться трошки ціни піднімать. Але торгуватись можна. Бо торгівля – це спілкування,
— розповідає чоловік.

Та покупці на гроші не скупляться. Особливо ті, які добре знають про цілющу силу меду. Етнограф Ніна Зозуля каже, що медовий спас – то свято не тільки для шлунка. А передусім для душі. За давньою традицією, мед треба обов'язково посвятити. Особливий елемент свята – усіляке зілля та цілющі трави. З нього плетуть вінки, роблять букети та оберіги. Усіх охочих збирають на майстер-класи.

А 19 серпня услід за медовим святкуватимемо другий спас – яблучний.